Oslo-lauget senker terskelen og prisen
Oslo Malermesterlaug har vedtatt å nedskalere virksomheten, kutte i kontingenten og åpne for medlemmer uten mesterbrev.
– Vi må tilpasse oss en ny virkelighet, der verden forandrer seg.
Slik begrunner oldermann Lars Barg og viseoldermann Sjur B. Hansen endringene som Oslo Malermesterlaug (OMML) vedtok på generalforsamlingen nylig.
Det ble blant annet vedtatt å:
- Senke medlemskontingenten.
- Åpne for svennebedrifter med fem års godkjent regnskap.
- Fjerne tilknytningen til MLF og andre organisasjoner.
- Redusere antallet styremedlemmer med to og slå sammen noen komiteer.
- Selge eiendommen i Smalvollveien.
For å kunne redusere kontingenten, er det nødvendig å kutte kostnader. Og det gjøres blant annet ved å fjerne laugets halve ansattressurs.
– Vi nedskalerer oss selv til et rent laug, mens vi overlater næringspolitikken til Malermestrenes Landsforbund, forklarer Lars Barg og Sjur B. Hansen.
Frihet for medlemmene
Som en del av vedtaket åpner OMML for svennebedrifter på noen vilkår. Samtidig vil ikke lauget lenger stille krav om at nye medlemmer også skal være medlemmer i MLF. Disse endringene henger logisk sammen, mener Barg og Hansen.
De viser til at MLF på fjorårets generalforsamling i Bodø besluttet å stå fast på kravet mesterbrev for medlemskap. For at OMML på sin side faktisk skal kunne åpne seg for andre enn mestere, kan det ikke samtidig være krav om MLF-medlemskap.
– Folk må få ha frihet til å være medlemmer der de vil, argumenterer de.
Vi nedskalerer oss selv til et rent laug, mens vi overlater næringspolitikken til Malermestrenes Landsforbund.
Lars Barg og Sjur B. Hansen
Snu en negativ trend
De to legger ikke skjul på at hensikten med endringene er å snu en negativ medlemsutvikling og en stadig økende gjennomsnittsalder blant medlemmene. Mesterkravet er en terskel for vekst, men det er også prisen, særlig når man må betale kontingent både til lauget og til MLF.
– Vi har fått tilbakemeldinger fra medlemmer som er misfornøyde med hvor mye det koster. Prisnivået fører også til at vi ikke klarer å rekruttere, opplyser de to lederne i Oslo-lauget.
Sjur B. Hansen og Lars Barg understreker at de ønsker at MLF skal være en slagkraftig interesseorganisasjon for bransjen. De avviser at et vedtak som potensielt kan føre til at MLF får færre medlemmer, kan bidra til å svekke forbundet.
– Vi tror heller det kan «tvinge» MLF til å gjøre seg enda mer relevant, slik at folk ønsker å være medlemmer, sier de.
– Vi hører selvsagt på Oslo
– Jeg tolker det slik at Oslo Malermesterlaug åpenbart ikke er fornøyde med alt MLF gjør og ønsker å få opp en debatt, sier nyvalgt MLF-leer Baard Samuelsen i en kommentar til vedtektsendringene i OMML.
Han er kritisk til framgangsmåten deres, men understreker samtidig at han har hatt et godt møte med OMML og at dialogen er konstruktiv – med gjensidige forventninger om at ting skal bli bedre.
– Oslo står for nær halvparten av kontingentinntektene til MLF, så det er klart vi hører på dem, sier han.
Samtidig tror ikke Baard Samuelsen at MLFs posisjon er truet av at OMML velger å gjøre tilknytningen frivillig.
– Hvis bedriftene kan velge fritt mellom MLF og laugene, er jeg rimelig sikker på at MLF vinner. Laugene blir mer og mer en sosial arena, men er du opptatt av bedriften og bransjens fremtid, er det MLF som gjelder, sier han.