Truls Bratfoss omgitt av gamle malersaker.
TAR IMOT: Oldermann Truls Bratfoss ønsker malersvenner og svennebedrifter velkommen i Vestfold Malermesterlaug.

Vestfold-lauget åpner for svenner

Det stilles ikke lenger krav om mesterbrev for medlemskap i Vestfold Malermesterlaug.

Publisert Sist oppdatert

Det var på generalforsamlingen fredag 6. september at Vestfold Malermesterlaug enstemmig besluttet å endre vedtektene slik at det ikke lenger kreves mesterbrev for å bli medlem.

– I stedet stiller vi som krav at innehaver eller daglig leder skal ha svennebrev, og selvsagt at bedriften kan dokumentere at den driver seriøst og forsvarlig, sier laugsleder Truls Bratfoss i Vestfold Malermesterlaug.

God mellomløsning

Han mener vedtaket er fremtidsrettet.

– Vi mener det er en god mellomløsning å stille krav om svennebrev, framfor å åpne helt. Det er en del gode og seriøse bedrifter der ute som vi nå kan ta imot som medlemmer. Det er viktig for faget at vi kan dra nytte av også deres erfaringer. De ser kanskje ting på en litt annen måte, og det kan vi andre lære av, sier Bratfoss til Maleren.

Vedtaket på generalforsamlingen var enstemmig, og Bratfoss har ikke inntrykk av at det er omstridt blant medlemmene i lauget.

­– Sakspapirene gikk ut i god tid, og jeg har heller ikke fått noen tilbakemeldinger etterpå, sier Bratfoss.

Det er en del gode og seriøse bedrifter der ute som vi nå kan ta imot som medlemmer.

Truls Bratfoss

Ønsker flere medlemmer

Han legger ikke skjul på at Vestfold Malermesterlaug også ønsker og trenger flere medlemmer.

– Mye handler om økonomi, knyttet til kontingent. Skal du bare ha med mestere, blir det vanskelig å få det til å gå rundt. Vi er ikke der, men for de minste laugene kan dette bli redningen, sier Vestfold-laugets leder.

Tidligere i år fattet Oslo Malermesterlaug et liknende vedtak som Vestfold, med den viktige forskjellen at de gjør medlemskap i lauget uavhengig i Malermestrenes Landsforbund (MLF).

Så langt går de ikke i Vestfold:

– Hos oss vil du fortsatt ha tilknytning til MLF når du er mester, men ikke om du er svenn, sier Truls Bratfoss.

Ingen trussel mot mesterbrevet

På fjorårets generalforsamling i MLF ble et forslag fra styret om å åpne den riksdekkende organisasjonen for flere enn mestere stemt ned med stort flertall.

De som argumenterte mot styrets forslag, uttrykte blant annet frykt for at åpne medlemskriterier vil kunne true mesterbrevets posisjon.

Truls Bratfoss tror ikke vedtaket på lokalt nivå i Vestfold vil ha en slik virkning.

– Jeg tror ikke det truer mesterbrevet. Det er heller motsatt; ved å få svennene inn, er vi i en bedre posisjon til å oppfordre dem til å ta et mesterbrev, sier han.

Mesterbrevets fremtid avgjøres andre steder enn lokalt i laugene, mener han.

– Jeg tror ikke mesterbrevet er på vei ned, men vi som organisasjon og de organene som jobber med å fronte mesterbrevet har en jobb å gjøre overfor politikerne med å sørge for at det blir mer verdsatt.

Powered by Labrador CMS