PARADE: Rørleggermester Kenneth Børresen i DH&IF-styret frontet prosesjonen med Laden fra tinghuset gjennom byens gater til Drammens Teater, for første gang siden før pandemien.

Stolt tradisjon tilbake på sporet

Både pandemi og Viken fylkeskommune er historie. Dermed kunne Drammens Håndverk- og Industriforening endelig gjenoppta tradisjonen med å feire nybakte svenner med prosesjon gjennom byens gater, slik de har gjort i over hundre år.

Publisert Sist oppdatert

Barokke parykker og kostelig brokade. Anført av Øren skolekorps, og bak Drammen Håndverk- og Industriforenings fane, ble Laden båret i høytidelig prosesjon gjennom Drammens gater. I den lå 57 svennebrevene som snart skulle overrekkes.

Bak Laden gikk dresskledde de og nyfriserte svenner, klare til å ta imot gratulasjoner, lykkeønskninger og det formelle beviset på at de nå kan gå ut i verden som profesjonelle, stolte håndverkere.

Prosesjonen startet ved tinghuset, krysset Bragernes torg og endte ved ærverdige Drammens Teater der den høytidelige overrekkelsen skulle foregå.

STOLTE TRADISJONER: Drammens Håndverk- & Industriforening ble stiftet helt tilbake i 1864, noe som forkynnes med stolthet fra foreningens fane.
BÆRER SVENNEBREVENE: I Laden lå de 57 svennebrevene klare til å bli utdelt.
PREGET BYBILDET: Håndverkere i parykk og brokade bærer Laden over Bragernes torg.
LEVENDE TRADISJON: Bybildet har endret seg, men håndverkernes stolte tradisjon består.
FOREVIGET: Administrerende direktør Robert Steen i Bygghåndverk Norge sørget for å forevige paraden når den nærmet seg Drammens Teater.
HØYTIDELIG: Kenneth Børresen åpnet Laden, og seremonien kunne begynne.
VELKOMMEN: Maler- og byggtapetsermester Baard Samuelsen ønsket velkommen til svennebrevutdeling.
KORPS: Drammens Jerns Musikkorps – «Støperimusikken» blant venner – sto for musikalske innslag og fanfarer under utdelingen.
SVINGTE: Musikkelever fra St. Hallvard videregående skole i Lier underholdt under utdelingen.
MEDSPILLER: Fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal var glad for å kunne delta på svennenes store dag.
OPPSTANDELSE: – Arrangementet ble lagt ned med Viken og gjenoppsto med Buskerud, erklærte Drammens ordfører Kjell Arne Hermansen.
SVENNER PÅ REKKE OG RAD: En etter en ble de kalt fram for å motta svennebrevet sitt i ærverdige Drammens Teater.

Krigen, pandemien og Viken

Drammens Håndverk- & Industriforening (DH&IF) ble stiftet allerede i 1864, og tradisjonen med høytidelig og seremoniell svennebrevutdeling går over 100 år tilbake.

Bare tre omstendigheter har klart å hindre paraden fra å gå gjennom Drammens gater den siste dagen i april: En verdenskrig med tilhørende okkupasjon, en global pandemi – og en fylkessammenslåing.

For da Buskerud, Akershus og Østfold ble samlet i enorme Viken, ble arrangementet nedlagt. Det er som kjent fylkeskommunen som har ansvar for fagopplæringen, og et eget arrangement for håndverksfag i Drammen var ikke noe det nye kjempefylket så seg i stand til å være med på.

Men krigen er som kjent over for lengst. Det samme er pandemien. Og fra nyttår gjenoppsto Buskerud – med en fagopplæringsseksjon som gjerne ville samarbeide om den lokale svennebrevtradisjonen i Drammen.

Dere skal bygge landet

Dermed var det duket for parade og fest igjen. Eller som Drammens ordfører Kjell Arne Hermansen sa da han ankom på tampen etter å ha sittet fast i et formannskapsmøte som trakk ut:

– Arrangementet ble lagt ned i Viken, og det gjenoppsto i Buskerud.

Hermansen gratulerte de 57 svennene fra 14 ulike fag med sine vel fortjente svennebrev. Og han understreket det samme som alle andre talere også var inne på:

– Dere skal bygge landet!

Buskeruds fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal sa det slik:

– Det er ingen tvil om at samfunnet trenger dere. Jeg er stolt av å være her sammen med dere som skal skape framtidens Norge.

GODE ORD: Administrerende direktør Robert Steen i Bygghåndverk Norge talte til svennene. Han snakket om ansvaret som følger med anerkjennelsens om profesjonelle håndverkere.

Bygninger, byer og mennesker

Hovedtaler var administrerende direktør Robert Steen fra Bygghåndverk Norge. Han trakk opp de lange linjene og understreket hvilken stolt håndverkstradisjon som svennene har utdannet seg inn i.

– Yrkesstolthet er grunnmuren i godt håndverk. Dere skal ta vare på bygningene våre, på byene våre og menneskene våre, sa Steen.

Samtidig minnet han om at det følger ansvar med den anerkjennelsen som ligger i svennebrevet.

– Dere skal inspirere de yngre som kommer etter dere. Å lære håndverket videre til andre er en del av faget, sa BHN-direktøren.

Fin tilvekst til faget

De 57 svennene som fylte de første radene i Drammens teater, representerte 14 ulike fag. Hele 10 av dem er malersvenner.

Det er formann Baard Samuelsen i Drammens Håndverk- og Industriforening godt fornøyd med. Han er selv maler- og byggtapetsermester og er dessuten nesteleder i Malermestrenes Landsforbunds styre.

– Det er absolutt en fin tilvekst til faget, konstaterer Samuelsen til Maleren etter at han hadde loset arrangementet i Drammens Teater til ende og sendt forsamlingen av gårde til svennefest i Håndverkeren.

STOLTE MALERSVENNER: Seks av de ferske malersvennene poserer fornøyd i Drammens Teater. Foran fra venstre: Morten Thangton Sandberg, Mohammad-Iz Sami Al-Eeq, Michal Pawel Czechowski og Ermal Dreshaj. Bak fra venstre: Hans Jørgen Nilsen og Ramiz Hoxha.

Større eierskap

Baard Samuelsen er også veldig glad for at den tradisjonsrike svennebrevutdelingen kunne arrangeres igjen. Ikke bare fordi det er en lang tradisjon, men også fordi det er viktig å feire svennene.

– Jeg er sikker på at det skaper stolthet og bidrar til at de får et større eierskap til faget sitt at de får denne oppmerksomheten. At de setter pris på det er tydelig, for det er jo helt frivillig å være med når vi inviterer, sier han.

Stolt av å være maler

Og det er ingen tvil om at det var stolte svenner som gikk på scenen for å motta svennebrevene som ble hentet ut av den åpne laden.

En av dem var nyslått malersvenn Mohammad-Iz Sami Al-Eeq fra Drammen. Han er ikke i tvil om at han har truffet et riktig og lykkelig yrkesvalg.

– Jeg er stolt av å være maler! Det fine med dette yrket er at jeg kan se den store forandringen etter at jeg har gjort en jobb. Det er veldig tilfredsstillende, sier han til Maleren før han tar med seg svennebrevet ut for å feire med familien.

Fullt fortjent.

Powered by Labrador CMS