Portrett.
NASJONALT SENTER: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun vil styrke yrkesfagene med et nytt kompetansesenter. Bildet ble tatt da statsrådet gjestet opplæringskonferansen til Bygghåndverk Norge.

Oppretter nasjonalt senter for yrkesfag

Et nytt nasjonalt senter skal løfte yrkesfagene. Malermestrenes Landsforbund ser stor nytteverdi i nyskapningen.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjett, som ble framlagt mandag, kunngjør regjeringen at det skal opprettes et nasjonalt senter for yrkesfag i Molde.

Senteret skal sørge for «å få ut det fulle potensialet i yrkesutdanningene» ved å få fram ny kunnskap og forskning om fag- og yrkesopplæringen.

– Norge trenger flere fagarbeidere som kan løse utfordringene vi står overfor. Da må vi ha yrkesfaglige utdanninger som er tilpasset behovene i arbeidslivet og som gir muligheter til den enkelte.

Det sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i en pressemelding.

Hun viser til at det er rekordstor søkning til yrkesfag blant ungdom. 

– Da trenger vi også mer kunnskap om hva som virker for å øke kvaliteten, sier Nordtun.

Nasjonalt knutepunkt

Senteret for yrkesfag skal være et nasjonalt knutepunkt som bidrar til å styrke innholdet og relevansen i utdanningene, i tett samarbeid med både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

– Et slikt senter lykkes bare dersom vi har et tett og godt trepartssamarbeid, sier Nordtun.

I statsbudsjettet settes det av fem millioner kroner til drift av senteret neste år, og fem millioner kroner til å drive forskning og utvikling ved senteret.

Senteret skal blant annet ha som mål å styrke samarbeidet mellom fag- og yrkesopplæringen og høyere yrkesfaglig utdanning.

Nyskapningen skal være for alle bransjer i hele landet, og være tydelig orientert mot arbeidslivet. Det skal sørge for relevant kunnskap som kan bli brukt av alle aktører innen fag- og yrkesopplæringen.

– Vi har høye ambisjoner for yrkesfag, erklærer kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

MLF: Kjempepositiv satsing

– At man samler kompetanse og satser på yrkesfag er kjempepositivt. Det trenger vi, sier kompetanse- og utviklingssjef Kari S. Wilsgård i Malermestrenes Landsforbund i en kommentar til kunngjøringen fra Nordtun.

Hun ser flere områder der et slikt senter kan være nyttig også for malerfaget.

– Vi trenger mange flere håndverkere med god kunnskap om bygningsvern, ikke minst i forbindelse med kirkeløftet. Klimaendringer vil også kreve kunnskap om hvordan vi beskytter bygninger slik at de tåler villere og våtere vær, sier hun.

1000 flere fagskoleplasser

I Kunnskapsdepartementes budsjettforslag settes det også av midler til 1000 nye studieplasser i fagskolene i 2025. 100 av disse plassene skal gi til utdanningstilbud innenfor industri- og byggrelaterte fag gjennom ordningen industrifagskolen. 

Dette omfatter studier i for eksempel prosjektledelse, HMS, økonomi og administrasjon.

Powered by Labrador CMS