Generalforsamling i MLF

KAPTEINENS RÅD: John Hammersmark har tro på dagens ungdom som lærlinger og malersvenner. Men da må malermestrene møte dem på riktig måte.

Kapteinen tror på lærlingene dine

Generasjonen som mange av dagens lærlinger tilhører, har ord på seg for å være skjøre som snøfnugg. Men «kaptein» John Hammersmark fra Kompani Lauritzen har likevel trua på dem. Det gjelder bare at malermesterne møter dem på riktig måte.

Publisert Sist oppdatert

Han er kjent for de fleste som Kapteinen fra TV2s «Kompani Lauritzen», der han bruker sin militære lederkompetanse til å hjelpe mennesker til å bli «den beste utgaven av seg selv».

I en rekke sesonger har kjendiser fått kjørt seg, men også unge mennesker som sliter med inngangen til voksenlivet, har gjennomgått den TV-sendte selvutviklingen.

Disse deltakerne er omtrent på samme alder som mange av lærlingene som tas imot av norske malermestere. Og derfor var John Hammersmark invitert til å holde foredrag for deltakerne på generalforsamlingen i Malermestrenes Landsforbund i sommer.

De har ikke bare puter under armene, men hele saccosekker.

«Kapten» John Hammersmark

Saccosekker under armene

Han kalte dem for «snøfnugg-generasjonen». Det er bare en av de ikke veldig flatterende betegnelsen på unge mennesker født etter 1995.

De er også kjent som Generasjon Z, og mange tenker på dem som skjøre og ekstremt rettighetsbevisste.

­– De har ikke bare puter under armene, men hele saccosekker. Det har ført til at vi har en hel generasjon som ikke aner hvordan de skal gjøre noe som helst selv uten å ha et støtteapparat rundt seg, sa Hammersmark.

50-åringenes egen skyld

Men 52-åringen understreket:

– Folk i min generasjon klager over snøfnuggene hele tiden. Men det er vi som har skapt dem.

Han anklaget foreldregenerasjonen for å belønne snøfnuggene for innsats på en måte som forveksles med prestasjon.

– Det er derfor de stiller opp på Idol uten å kunne synge.

Og når det oppstår konflikter, tar de ikke tak i den, men løper for å hente en voksen.

– Dermed har vi utdannet en hel generasjon med varslere.

LYDHØR TROPP: John Hammersmark delte sine tanker om ledelse og talentutvikling for deltakerne på generalforsamlingen i Malermestrenes Landsforbund.

Motivert av krav

Så hva skjer når denne generasjonen skal inn i malerbedriftene som lærlinger? John Hammersmark mener slett ikke at det er håpløst. Tvert imot insisterer han på at også snøfnuggene tåler å bli stilt krav til. Ikke bare det, men de blir til og med motivert av det.

Men en hovedutfordring er å justere forventningene deres til livet. Det er ikke sikkert at det er en god plan B å bli TikTok-millionær.

Kanskje er det minst like bra å bli maler.

Del av et fellesskap

Til Maleren gir Hammersmark følgende råd til malermestre som vil lykkes med snøfnugg eller GenZ-ere som lærlinger:

– Snøfnugg-generasjonen er opptatt av å føle seg involvert og være en del av et fellesskap. De responderer på mestringsopplevelser. De må selvsagt lære å stå opp om morgenen og slikt, men om de erfarer at de blir stolt på, vil mange også være takknemlige for å få en sjanse, sier han.

Hammersmark mener det er viktig å være bevisst på hvordan du som leder med opplæringsansvar gir tilbakemeldinger, særlig til unge mennesker av denne generasjonen. Er det noe du mener de bør endre på, så ta alltid med noe av det de gjør bra.

Enten de har lagt et gulv eller malt et rom, så si: Ja, vi er slitne nå, men se på alt vi har gjort!

«Kaptein» John Hammersmark

Tåler mer enn vi tror

Generasjonen har fått snøfnugg-stempelet fordi de oppleves som skjøre. Dette er en generasjon som er mye mer opptatt av egen mentale helse enn noen før dem. Og veldig mange av dem har en ide om at de har psykiske problemer – med rette eller urette.

Men Hammersmark understreker overfor Maleren at disse unge menneskene tåler mer enn mange tror. De kan fint tåle motgang, ubehag og anstrengelser – som det er plenty av i en hverdag som bygghåndverker.

– Men da er det veldig viktig å lede oppmerksomheten til det vi har fått til sammen. Enten de har lagt et gulv eller malt et rom, så si: Ja, vi er slitne nå, men se på alt vi har gjort!

Mobbing og trakassering

På MLF-landsmøtet hadde Hammersmark også en viktig påminnelse til voksne som skal bygge tillit hos dagens unge mennesker: Mange av dem har erfart mobbing og trakassering, kanskje særlig dem som skiller seg litt ut eller som strever med ting.

– Se bare i kommentarfeltene hva folk er i stand til å skrive om unge voksne som sliter. Dere som er ledere, må anerkjenne at de unge kan ha opplevd mye.

Powered by Labrador CMS