Skjønn på standardskjema
Nå skal malermestrenes skjønnskomiteer kurses og bruke et standard rapportskjema.
– Enhver rapport fra skjønnskomiteen kan havne i retten som underlag i en tvistesak. Faget mister omdømme i tilfeller der rapportene er slik at retten ikke kan ta hensyn til dem, sier Rolf Simpson.
Samler skjønnskomitéene
Han skal kurse skjønnskomiteene i malermesterlaugene. Nå samles alle skjønnskomiteene fra hele landet på det han omtaler som en faglig arena for oppdatering og erfaringsutveksling.
– Det blir et oppdateringskurs og en faglig samling for å gå opp rutiner, forklarer Simpson. Men først og fremst er han opptatt av hvordan rapportene ser ut etter et skjønn:
Tar standpunkt
– Vi skal utarbeide et nytt, standardisert skjema. Det vil også vise hva skjønnskomiteene skal drive med og hva de ikke skal drive med.
MLF-direktør Stein Hesstvedt peker på at rapporten fra skjønnskomiteen mange ganger tar standpunkt til spørsmål som den ikke burde vært innom i det hele tatt – som hører hjemme i jussen, og ikke i malerfaget.
I grenseland
– Noen ganger vil skjønnskomiteen havne i grenseland her. Det må derfor være retningslinjer slik at utførte skjønn ikke havner på feil side av disse grensene, sier han.
– Generelt skal vi gjøre medlemmene sterkere og tilføre dem den kompetansen som er nødvendig på dagens konfliktområder. Det er altfor mange byggmestre som er takstmenn og som beveger seg inn på vårt fagområde, og det går ikke alltid bra – men skal vi gjøre noe med det, ønsker vi å styrke skjønnskomiteenes kompetanse, sier kursholder Rolf Simpson.
Skjønnskomitéene møtes til kurs på Gardermoen tirsdag 27. september.