NYTT STYRE: Følgende i det nye styret var til stede og ble fotografert under generalforsamlingen i MLF på Kløfta. Fra venstre: Lars Erik Strand, Astrid Nesse, Baard Samuelsen, Terje Kvittingen, Espen A. Johannessen og Inge Martin Utgård.

Medlemsvekst er jobb nummer én

Det er en prioritert oppgave for Malermestrenes Landsforbund å få flere medlemmer. I løpet av et tiår har organisasjonen mistet en tredel av medlemsbedriftene.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av 203 hadde MLF 223 medlemsbedrifter Til disse er det tilknyttet 317 mestere, enten som eiere eller ansatte. I tillegg kommer 209 passive medlemmer. Dette kommer fram i MLFs årsmelding for 2023.

En sammenlikning med året før viser en nedgang på 12 medlemsbedrifter, 22 mestere og 14 passive medlemmer.

Fjoråret innebar dermed at den negative trenden gjennom flere år fortsetter.

Tilbake i 2013 hadde MLF 336 medlemsbedrifter. Nedgangen i løpet av et tiår har altså vært på 33 posent.

Verdiskapende for medlemmene

Behovet for å stanse den negative medlemsutviklingen og skape ny vekst er derfor løftet fram som en hovedoppgave for organisasjonen.

I handlingsplanen for 2024 til 226 har styret formulert følgende visjon:

formulert følgende visjon for virksomheten:

«Det er en prioritert oppgave å få flere medlemmer. Dette skal vi oppnå ved at MLF skal være verdiskapende for medlemmene.»

Verdiskapningen for medlemmene er listet opp i fem kulepunkter:

  • Sikre rammebetingelsene for bransjen.
  • Ivareta og utvikle faget.
  • Yte tjenester og tilbud som medlemmene trenger.
  • Ivareta og utvikle organisasjonen.
  • Yte god service til det enkelte medlem.

I årsmeldingen for 2023 blir det pekt på at det problemet stikker dypere enn at medlemstallet synker år for år. det er også en aldrende mesterutvikling i medlemsmassen. Og i tillegg blir det etablert få nye malermesterbedrifter.

«Styret har iverksatt en prosess for å styrke den fremtidige bærekraften for MLF», heter det i årsmeldingen.

Disse skal lede malermestrene

På generalforsamlingen på Kløfta 6. juni ble følgende valgt til styret i Malermestrenes landsforbund:

Leder Baard Samuelsen, Buskerud
Nestleder Terje Kvittingen, Bergen
Lars Erik Strand, Oslo
Espen A. Johannessen, Østfold
Christian N. Madsen, Ekstern
Vara: Astrid Nesse, Rogaland og Inge Martin Utgård, Trondheim

Aktivt rekrutteringsarbeid

På generalforsamlingen på Kløfta i juni ble Baard Samuelsen valgt til ny leder for styret i MLF etter Anna Furhoff Jensen.

I et intervju med Maleren peker den nye lederen på verving av medlemmer som en hovedoppgave for styret og for ham personlig.

Fjorårets forslag om å åpne organisasjonen for medlemmer med annen type kompetanse enn mesterbrev, ble nedstemt. Samuelsen konstaterer derfor at rekrutteringsarbeidet må skje innenfor de rammene og vedtektene som gjelder. Men likevel ser han muligheter.

– Det finnes en god del mestere som står utenfor i dag. Vi må være mer på hugget for å få dem med. Jeg har tro på å drive aktivt rekrutteringsarbeid, og det blir en av mine oppgaver å snakke med potensielle medlemmer der ute, sier han til Maleren.

Arbeidstøy og klokker

MLFs satsing på rekruttering gjelder ikke bare egne medlemmer. Det handler også om å bidra til rekruttering til selve faget. På dette området har MLF gjennomført en rekke aktiviteter gjennom det siste året.

Alle Vg2-elever som startet skoleåret 2023, fikk utdelt nytt arbeidstøy fra Malermestrenes Landsforbund.

Organisasjonen har også delt ut klokker og diplomer til alle som har bestått svenneprøve i faget. Utdelingen skjer gjennom opplæringskontorene.

Høsten 2023 lanserte MLF ny digital E-læring med yrkesteori i malerfaget. Høsten 2023 lanserte vi ny digital E-læring med yrkesteori i malerfaget. E-læringen erstatter tidligere temahefter som har vært brukt som faglitteratur for elever i videregående skole, samt for voksne lærlinger som tar privatisteksamen før svenneprøve.

MLF organiserte også NM i overflateteknikk på Bygg Reis Deg 18. til 21. oktober i fjor.

Powered by Labrador CMS