MALERBRANSJEN
Bekymret for rekrutteringen
Markedssjefen i Jotun er bekymret for bransjen, spesielt når de gode tidene en gang kommer tilbake. For da vil det være færre maler-hender til å gjøre jobben.
Markedssjef for håndverk og industri i Jotun, Terje
Ringdal, sier til Maleren at det endrede økonomiske bildet i Europa gjør at Norge
må se grundig på måten det er blitt rekruttert til malerfaget på.
– Vår metode har vært å ta inn utenlandsk arbeidskraft og det er veldig bra, for vi trenger flinke håndverkere. Men nå vi ser på den økonomiske situasjonen i Europa i dag, og da spesielt valutasituasjonen, så er jeg redd for at det ikke blir så lukrativt å jobbe i Norge lenger, sier han.
Og da vil vi, ifølge Ringdal, stå på bar bakke.
– Da vil vi være i den uheldige situasjon at en generasjon gode håndverkere er borte fra Norge og det er fordi vi ikke har lært opp norske ungdommer til å utføre håndverksfag i Norge. Det kan være en utfordring for oss i fremtiden, sier Ringdal.
Det vil vi spesielt merke når de gode tidene kommer tilbake, legger markedssjefen til.
– Når markedet tar seg opp vil det bli større tilgang på jobb, men da vil vi også ha færre hender til å gjøre den jobben. Dette er noe som bekymrer meg, sier han.
– De svakeste vil dø
Ringdal understreker at rekrutteringssvikten er på litt lengre sikt, men han ser også utfordringer på kort sikt.
Blant annet den mye omtalte statistikken om at det kun ble igangsatt 10 nye boliger i tredje kvartal i Oslo.
Så hva kommer til å skje for malerbransjen nå når store deler av nybyggmarkedet har stoppet opp? Det kan ifølge Ringdal gå utover et annet marked.
– Det er et uttrykk som heter at “når krybba er tom, bites hestene”. De som spesialiserer seg på nybygg i dag, må finne seg noe annet og da vil rette øynene mot rehabiliteringsmarkedet. Det betyr at de svakeste der vil dø. Kortsiktig er jeg redd for denne utviklingen.
– Har du noe tro på en økning i rehabiliteringsmarkedet?
– Jeg har ikke sett noen tegn fra myndighetene om at de skal sprøyte mye penger inn i dette markedet og med dette rentenivået er kanskje heller ikke investeringslysten hos private spesielt stor. Men et lite oppsving i rehabilteringsmarkedet har jeg tro på, sier markedssjefen.
Merker nedgangen
Det er en kjent sak at nedturene i nybyggbransjen kommer sist til malerne, som ofte er sistemann inn på bygget.
Men Ringdal forteller at de merker nedturen allerede.
– Selv om vi ligger “på halen” av markedet, så ser vi også det nå. Vi merker nedgangen og vi snakker ansikt til ansikt med kunder som er urolige for fremtiden, sier han.
Men han legger til at han har et håp for fremtiden for bransjen.
– Siden vi ligger på halen av markedet, så kan man jo håpe på at når oppgangen begynner, så er ikke malerbransjen kommet helt ned til bunnen ennå. Det er i hvert fall noe å ønske seg, avslutter Terje Ringdal.