Jonas var kronprinsens guide til byggfag
Da Kronprins Haakon feiret 40-årsjubileet til Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag i Oslo, fikk han norgesmesteren i overflateteknikk som guide. – Veldig trivelig, sier Jonas Eckholm om det ærefulle oppdraget.
Tirsdag 27. februar feiret Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag i Oslo 40 årsjubileum. Kronprinsen hadde tatt turen til Kuben yrkesarena for å delta på festen.
Regjerende norgesmester i overflateteknikk, Jonas Eckholm, fikk æren av å geleide kronprinsen og Oslos ordfører Anne Lindboe rundt på senteret, der de fikk møte lærlinger fra flere av fagene.
– Kronprinsen var veldig imøtekommende. Det var helt tydelig at han hadde forberedt seg, og han var veldig interessert – også i meg. Han ville vite hvor jeg har spilt hockey, hvor jeg bor og hvordan jeg trives med det jeg gjør, forteller Eckholm, som ble norgesmester i overflateteknikk i konkurransen som Malermestrenes Landsforbund (MLF) arrangerte på Bygg Reis Deg i fjor høst.
Drømmen om gull
Hvorfor dette var så stort for ham, fortalte han til kronprinsen, ordføreren og de andre gjestene før omvisningen startet: I ungdommen og på skolen var det store målet å vinne medaljer som ishockeyspiller.
Men skader satte stopper for idrettskarrieren. Da måtte unge Jonas finne på noe annet å gjøre, og med skepsis og litt motvilje begynte han å jobbe i familiebedriften, Malermester Eckholm AS i Fetsund. Men ganske snart fant seg fort til rette og begynte for alvor å lære seg faget. Jonas ville bli skikkelig god.
– Så jeg fikk oppfylt drømmen min om NM-gull. Nå er jeg ekstremt stolt av å være fjerde generasjon maler, og jeg har aldri angret, sa han til kronprinsen, som også vet ett og annet familieforetak over mange generasjoner.
Engasjement og interesse
Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag skal bidra til å styrke fagopplæringen, og er et samarbeid mellom opplæringskontorene for de ulike fagene, blant dem Malermestrenes Opplæringskontor Oslo.
Senteret legger til rette for fag- og svenneprøver og er et faglig kraftsentrum for å supplere opplæringen som lærlingene får ute i bedriftene. totalt 2700 lærekontrakter er tilknyttet senteret, som følger opp lærlinger ute i totalt 1150 lærebedrifter.
Da Jonas Eckholm viste kronprins Haakon rundt, hilste de på lærlinger i flere av fagene som er tilknyttet senteret. Kronprinsen viste engasjement og interesse for alle.
Kongelig forsvar for yrkesfag
En av dem han møtte, er Ida Margareta Knudsen, tømrerelev på VG2. Hun fortalte kronprinsen at mange forelde til skoleungdom har fordommer mot yrkesfag. Ikke minst gjelder det i Oslo, noe som bidrar til at bare 1 av 4 unge velger yrkesfag i hovedstaden, mot halvparten i resten av landet. Hun ville vite hva kronprinsen mener om yrkesfag.
Han nølte ikke et sekund med å ta utfordringen.
– Yrkesfag er noe samfunnet vårt har veldig bruk for, og som gir mange spennende utfordringer. Derfor er det kjempebra at unge mennesker velger å gå den veien. Jeg har tro på at mange kan finne en karrierevei som de trives veldig godt med, svarte kronprinsen.
Jeg ser for meg at det gir glede å jobbe med hendene sine og bygge noe du kan se resultatet av etterpå.
Kronprins Haakon
Han har dessuten inntrykk av at det må være veldig tilfredsstillende å jobbe som håndverker.
– Jeg ser for meg at det gir glede å jobbe med hendene sine og bygge noe du kan se resultatet av etterpå, svarte kronprins Haakon, før han ville vite hva de lærer om bærekraft i utdanningen.
Ida Margareta Knudsen forklarte ham at de er veldig opptatt av gjenbruk av materialer.
– Nettopp, svare Kronprinsen og understreket:
– Vi får ikke til det grønne skiftet uten dere som driver med byggfag. Mye av det praktiske arbeidet gjøres, sa han og oppfordret elevene til å framsnakke utdanningen sin og reklamere for den til andre ungdommer.
Interesse for tapet
Kuben yrkesarena er en diger bygning, men likevel er den faglige oppfølgingen av malerlærlingene «outsourcet» på grunn av plassmangel til lokaler Stovner videregående skole, noen kilometer lenger opp i Groruddalen.
For at kronprinsen skulle få et inntrykk av også denne delen av byggfagene, var det lagd i stand en utstilling med blant annet materialer, verktøy, arbeidsprøver og bilder fra norgesmesterskapet på MLFs stand på Bygg Reis Deg, der Jonas Eckholm konkurrerte seg til topps i fjor høst.
Kronprins Haakon spurte Jonas om konkurransen, og både han og ordføreren fattet interesse for både tapetsering og ulike maleteknikker.Kronprinsen kunne røpe at en yttervegg hjemme på Skaugum var blitt malt med en maling som ikke pustet skikkelig. Dermed måtte alt gjøres om igjen.
– En kjempestor jobb, konstaterte han.
Nesten som kunst
Så falt kronprinsens blikk på et staffeli der en arbeidsprøve med et klassisk akantusmotiv sto utstilt. Motivet var kopiert fra interiøret på Stortinget.
– Dette er jo litt i min gate, spøkte kronprinsen.
Da kontaktlærer Rita Hasanova, kontaktlærer i overflateteknikk på Stovner videregående kunne røpe at det var hun som hadde malt akantusen, sa kronprinsen:
– Det er jo nesten som kunst!
Rita J. Hasanova røper for Maleren at hun kommer til å leve lenge på den kongelige komplimenten.
Stor betydning
Jonas Eckholm tror det har stor betydning for byggfagene i særdeleshet og yrkesfag generelt at kronprinsen tar seg tid til å besøke Lærlingsenteret.
– Han gir oss oppmerksomhet. Unge som er usikre på hva de skal velge, og ikke minst foreldrene deres, får se at han bryr seg om det vi gjør og tar oss seriøst. Det er viktig for inntrykket av hele bransjen, sier han.
Og i Malermestrenes Landsforbund er kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård strålende fornøyd med Jonas Eckholms innsats som kongelig guide.
– Han gjorde en kjempefin jobb og er en flott ambassadør for faget vårt, sier hun til Maleren.