NORDISK MESTER: Jonas Eckholm vant nordisk mesterskap i malerteknikk på Island.

Jonas er best i Norden

– Jeg er ekstremt stolt, sier Jonas Eckholm – nybakt nordisk mester i malerfaget.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld ble det klart: Jonas Eckholm fra Fetsund i Lillestrøm kommune kan reise hjem fra Reykjavik på Island som nordisk mester i malerfaget.

– Jeg kjenner en ekstremt stor stolthet over at jeg har kommet så langt, fra regionmesterskap til å vinne hele greia, sier en tydelig glad nordisk mester til Maleren, på telefon fra flyplassen i Reykjavik.

For et år siden ble Jonas norgesmester under konkurransen på Bygg Reis Deg i Lillestrøm. Det ble en forsmak på hva som var i vente. For nå er han altså nordisk mester.

VINNERARBEID: Jonas Eckholm løste oppgaven enkelt og satset på det håndverksmessige, som også gir mest poeng.

Fikk sjablong-sjokk

Eckholm forteller at konkurransen liknet på det han har erfaring fra i Norge.

– Men det var mindre fokus på tapet og mer fokus på sjablonering, sier han.

Og det var i den sistnevnte disiplinen at Jonas ble satt på en uventet prøve.

– Jeg har trent i måneder på å sjablonere på en bestemt måte med stopling. Men da jeg kom hit, hadde de ikke riktig papir, forteller han.

Dermed måtte han i stedet tegne på papir, overføre omrisset til veggen og male på frihånd. Det krevde en rask omstilling fra hva han hadde øvd på. Og da var coach Roger Studsrud en god støtte å ha ringside:

– Han har gjort en kjempejobb for meg. Jeg kunne ikke hatt en bedre coach. Han er Norges beste maler på sine ting, så jeg er heldig som har fått lære av ham.

Kompetanse- og utviklingssjef Kari S. Wilsgård er full av lovord for hvordan Jonas taklet det uforutsette sjablong-problemet.

– Han klarte å holde hodet kaldt og lærte seg en helt ny teknikk på strak arm da kalkepapiret som skulle være til stede ikke var der. Og det er jo slike egenskaper som trengs i norsk arbeidsliv, at vi klarer å omstille oss raskt, skriver hun i en melding til Maleren.

Satset på det enkle

GODT TEAM: Jonas Eckholm med coach Roger Studsrud

Temaet for mesterskapsoppgaven var «Fire and ice». I samråd med Roger Studsrud hadde Jonas valgt å gjøre frihåndsoppgaven så enkel som mulig, med en isbjørn som tema.

– De andre lagde veldig avanserte frihåndsoppgaver. Jeg valgte å konsentrere meg om det håndverksfaglige, siden det var der det også var mest poeng å hente, sier han.

Det er veldig uvant å få så mye oppmerksomhet fra mennesker jeg ser opp til. Men samtidig er det veldig hyggelig. Dette er en bransje der folk bryr seg om hverandre og heier på hverandre.

Jonas Eckholm

Selv om Jonas var godt fornøyd med egen innsats, var han på ingen måte sikker på seier før han faktisk ble ropt opp som vinner, foran deltakerne fra Island, Finland, Sverige og Danmark.

– Det var veldig jevnt, og det mente dommerne også. Nivået var veldig høyt, så jeg forventet ikke seier. Da mitt navn ble ropt opp, ble jeg veldig overrasket, sier han.

Overrasket – og glad! Gleden deler han med en hel bransje i Norge- Facebook-siden til Malermestrenes Landsforbund eksploderte med gratulasjoner. Og telefonen til den nybakte nordiske mesteren har også gått varm med hyggelige meldinger.

– Det er veldig stas og veldig hyggelig.

Jonas' store år

Tittelen som nordisk mester markerer høydepunktet etter et fantastisk år for Jonas Eckholm. Han ble som sagt norgesmester i fjor. Og tidligere i år var han vertskap da kronprins Haakon besøkte Lærlingsenteret for bygg- og elektrofag i Oslo.

– Det er veldig uvant å få så mye oppmerksomhet fra mennesker jeg ser opp til. Men samtidig er det veldig hyggelig. Dette er en bransje der folk bryr seg om hverandre og heier på hverandre, sier han.

Det nordiske mesterskapet blir det siste 25-åringen har mulighet til å være med på.

– Men både norgesmesterskapet og dette åpner mange dører for meg i bransjen. Jeg er blant annet bedt om å være med som dommer under regionmesterskapet i Oslo, røper han.

Tilbake til hverdagen

HØYT NIVÅ: Deltakerne i nordisk mesterskap i Reykjavik.

Men først, hverdag. Søndag kveld fløy Jonas Eckholm hjem til Norge.

Og mandag morgen, klokka sju, stiller han på jobb igjen i familiebedriften, Malermester Eckholm AS i Fetsund.

– Det er back to basic. Sparkling og rulling. Det skal bli deilig, det også.

Kari S. Wilsgård i MLF mener turen til Island har gitt stort utbytte, på flere måter enn å kunne reise hjem til Norge med et trofé:

– Både coach Roger, Jonas selv og vi i MLF har lært masse underveis, både rent malerteknisk, men også om hvordan oppgaver bransjen utfører i de andre nordiske landene. Vi har også knyttet nye kontakter og vennskap, skriver hun i meldingen til Maleren.

Powered by Labrador CMS