Inspirerende jentesamling
Jenter i håndverksbransjen trives stadig bedre, var konklusjonen til et knippe damer som til tross for koronatid klarte å få til en jentesamling i midten av november.
Til stede på samlingen var laugsleder i Telemark og malermester Janne Staahlen i Malermester Staahlen AS, lærling Fride Wiig i Malermester Staahlen AS, murerlæring Malin Bruvoll Oterholt i Murerfirma Terje Norheim AS, Katrine Støen i Orkla House Care og Trine Oterholt ved Opplæringskontoret for byggfag i Telemark.
Byggfag opplæringskontoret Telemark har siden høsten 2019 samlet jentelærlingene i sine medlemsbedrifter til samlinger. Det har blant annet vært arrangert morgenmøter med frokost, pizzakvelder, samt at noen av jentene har deltatt på messer og vært gode bidragsytere til rekruttering til fagene sine.
– Samlingene ble til når vi så at andelen jenter økte til yrkesfag i vårt distrikt. Vi så viktigheten av å gi disse jentene mulighet for en egen arena, og ønsker oss selvsagt enda flere jenter til byggfag, sier Oterholt.
Jentesatsing
Dermed ønsket de å gjøre stas på jentene for at de skal føle en større tilhørighet i en ellers mannsdominert bransje.
– Vi vil satse på jentene og bruke dem til rekruttering i bransjen. I tillegg vil vi i større grad vektlegge det sosiale, ettersom de ofte ikke har så mange andre jenter rundt seg i arbeidssituasjoner.
Høsten 2019 ble den første jentesamlingen arrangert.
– Men så kom koronaen og vi har måttet avlyse samlingene etter det, ettersom det blir litt vanskeligere å gjennomføre, sier Oterholt.
Lettere å spørre
Det var derfor ekstra hyggelig da de til tross for koronasituasjonen fikk til en samling i november.
– Det betyr mye å kunne treffe andre jenter i bransjen, sier Katrine Støen, håndverkskonsulent i Orkla House Care.
Der kan de for eksempel ta opp tema som de synes er vanskelig å diskutere med mannlige kolleger. På samlingene er det også lettere å finne ut av ting de ikke visste om tidligere.
– Enkelte ting kan det være lettere å spørre om når man bare er jenter. Og komme med tips og råd til hverandre, sier Støen, og legger til:
– Og så er det hyggelig å bli kjent med en jentegjeng. Det blir et samhold.
Stort sett bare fordeler
På spørsmål om hvordan det er å være jente i håndverksbransjen er de alle enige om at det stort sett bare er fordeler, trolig har bransjen endret seg i takt med at kvinneandelen øker jevnt og trutt.
– De fleste synes det er veldig hyggelig når det kommer jenter i guttefag. Både de du jobber med og kundene, sier Støen.
– Men det er et minus at det ofte er møkkete toalett på byggeplassene, påpeker alle unisont.
– Opplever dere diskriminering eller noe annet ubehagelig i forhold til det å være kvinne i en mannsdominert bransje?
– Nei, vi opplever ikke mye av det, er konklusjonen blant damene.
– Men det kunne være episoder som var litt ubehagelige i starten, litt på kanten humor for eksempel, men det venner man seg litt til etter hvert, sier murerlærling Malin Bruvoll Oterholt.
Oterholt i Byggfag opplæringskontoret Telemark understreker at det er null toleranse for slike uønskede situasjoner.
– Det vil bli slått hardt ned på. VI har heldigvis ikke hatt noen form for denne type hendelser hos oss. Heller tvert imot, for våre medlemsbedrifter er det stas å ha jentelærlinger, sier hun.
Trygghetsskapende
Selv om ingen er plaget av direkte diskriminering, kan det føles litt trygt å tilhøre en jentegruppe.
– Det er jo noe av det vi ønsker å få til med denne samlingen. At kvinner skal føle seg tryggere og ha et miljø hvor man kan ta opp ting, og ha en samhørighet, sier Støen.
Hun tok fagbrev som byggtapetserer i 1980 og fagbrev som maler i 2001, er mester i begge fagene, og har lang erfaring med det å være kvinne i en mannsdominert bransje.
– I Orkla House Care er vi nå to jenter på håndverkssiden som drar rundt i bransjen og snakker om ulike verktøy. Det handler om å vise at dette kan også vi som kvinner gjøre, det er ikke farlig, sier Støen.
Flere jenter til yrkesfag
Samlingen er en del av en større satsing på å få flere jenter inn i bransjen.
– Vi prøver å synliggjøre kvinner i håndverksbransjen, sier Støen.
Så snart koronaen roer seg vil de fortsette med jentesamlinger, samt ha med jentene til messer og åpne skoler for å rekruttere helt fra ungdomsskolealder, supplerer Oterholt.
– Vi vil ha flere jenter til yrkesfag. Målet er å få en litt mer kjønnsbalansert bransje. Jeg tror arbeidsplasser har godt av å få inn litt flere jenter, for fordelene er mange, sier hun og utdyper:
– Jenter er nøyaktige, lojale og pliktoppfyllende. De er minst like flinke faglige som gutter, og i tillegg bidrar jenter til et godt arbeidsmiljø.
Ikke bare for gutter
Oterholt påpeker videre at det har vært en noe underliggende holdning at håndverksbransjen bare er for gutter.
– Jenter har like mye behov for å være ute og gjøre praktiske oppgaver.
På spørsmål om hva som er det beste med å jobbe i denne typen bransje er svaret fra jentene ganske samstemt.
– Det å kunne pakke sammen jobben og starte et nytt sted, samt alle de ulike menneskene man møter, er noe av det kjekkeste med å jobbe i håndverksbransjen.