Portrett
FORNØYD: Thomas Schwenke i Håndverksgruppen er fornøyd. Ikke med at jakten på billig arbeidskraft fører til feil og dårlig kvalitet, men med at bransjen er enig med ham i at det er slik.

Billig arbeidskraft gir flere feil, mener tre av fire

– Bransjen er enige om at den billige arbeidskraften vi jager etter, er en dårlig løsning, sier Thomas Schwenke i Håndverksgruppen.

Publisert Sist oppdatert

Håndverksgruppen har gjennomført en undersøkelse som viser at mer enn tre av fire i bransjen er enige i at jakten på billig arbeidskraft i byggebransjen fører til flere byggefeil og dårligere kvalitet.

Bare åtte prosent er uenige i påstanden.

Dårlig løsning

– Dette er vi fornøyde med. Bransjen er enig om at den billige arbeidskraften vi jager etter, er en dårlig løsning. For oss som et stort konsern med 4000 ansatte håndverkere, er det en bekreftelse på at politikken vår med å satse på fast ansatte, ser ut til å være riktig, sier Thomas Schwenke.

Malermesteren i Tromsø er bærekraftsansvarlig i Håndverksgruppen. Han ser hvordan hele bransjen feiler:

– Vi gjør altfor mange feil i byggebransjen. Det blir dokumentert gang på gang, og bransjen evner ikke å ta tak i det, sier Schwenke.

– Vi skal også være klar over at det er veldig dårlig kompetanse i bestillerleddet hos mange utbyggingsselskap, peker han på.

Vi gjør altfor mange feil i byggebransjen. Det blir dokumentert gang på gang, og bransjen evner ikke å ta tak i det.

Thomas Schwenke

Rapporterer, men gjør lite

Thomas Schwenke ser også miljøproblemer i byggenæringen. Ikke fordi det mangler vilje, men fordi rapportering og konsulenter tar så mye tid og penger at det ikke blir igjen noe til å faktisk gjøre noe med klima og miljø.

– Det er et tankekors, og noe vi ser av erfaring: Særlig noen store, tunge, ledende aktører i bransjen er veldig flinke på rapportering. Men de ser ikke sammenhengen med det som skjer på byggeplassene deres, sier Schwenke.2

Klager på minstekrav

Ifølge ham blir ikke miljøløsningene dårligere bare fordi bransjen er opptatt med å skrive rapporter, men også fordi byggherren eller totalentreprenøren stiller minstekrav:

– Vi måles på at vi når minstekravene, vi måles ikke på hva vi rent faktisk kunne oppnådd. Vi skulle heller hatt en finansieringsordning som gir betalt for det du oppnår i stedet for bare å stille minstekrav, mener han.

Schwenke forteller om et eksempel der arkitekten ikke var villig til å endre design fordi bygget allerede var i mål med den klassifiseringen det skulle ha.

– Da er designen plutselig viktigere enn miljøet, sier han.

Powered by Labrador CMS