Generalforsamling i MLF
Fair Play Bygg: Fritt fram for kriminalitet
Flere former for økonomisk kriminalitet er i praksis avkriminalisert i Norge fordi det ikke har noen konsekvenser å bryte loven, advarer Fair Play Bygg.
Dokumentarserien «Den sorte svane» har rystet Danmark – og Norge – med sine avsløringer av økonomisk kriminalitet og tette bånd mellom kriminelle gjenger og tilsynelatende lovlig næringsliv.
Virkeligheten som skildres i serien, er ikke avgrenset til Danmark. Lite tyder på at det står vesentlig bedre til i Norge.
Det hevdet daglig leder Lars Mamen og fagansvarlig Hanne Kjemprud fra Fair Play Bygg Oslo og omegn da de besøkte generalforsamlingen til Malermestrenes Landsforbund på Kløfta i Akershus tidligere i år.
Store verdier til bakmenn
De to rettet en kraftig advarsel mot at økonomisk kriminalitet, særlig i byggebransjen, ikke blir tatt tilstrekkelig alvorlig. Mye passerer uten at myndighetene griper inn
– Vi ser eksempler på at politiet ikke gjør noe selv om de får klare varsler. Sakene er tilsynelatende for små til å ta tak i. Men bakmennene er de samme hver gang, og de henter ut store verdier, sa Mamen og Kjemperud.
– Økonomisk kriminalitet er nærmest avkriminalisert. Vi kan ikke akseptere det, og organisasjonene, som dere, må si fra om det, sa de til MLF-delegatene på generalforsamlingen.
Flere varsler
I 2023 sendte Fair Play Bygg Norge inn 846 varsler om a-krim, mot 813 i 2022.
Det er særlig to parter som blir rammet av den arbeidslivskriminaliteten som Fair Play Bygg avdekker: Arbeidstakere som ikke får lønn og arbeidsvilkår de har krav på, og stat og kommuner som går glipp av skatter- og avgifter – i tillegg til at det offentlige må dekke lønnskostnader i bedrifter som slår seg konkurs.
Dernest kommer tapene som den seriøse delen av næringen opplever som følge av urettferdig konkurranse, og dessuten: tap hos private kreditorer som blir utsatt for bedrageri og konkurskriminalitet.
Økonomisk kriminalitet er nærmest avkriminalisert. Vi kan ikke akseptere det, og organisasjonene, som dere, må si fra om det.
Lars Mamen og Hanne Kjemprud, Fair Play Bygg
Utbredt lønnstyveri
– Vår påstand er at lønnstyveri er den mest brukte formen for arbeidslivskriminalitet i Norge i dag, sa Lars Mamen og Hanne Kjemprud til generalforsamlingen i MLF.
Det handler om mer enn at lønn uteblir. I noen tilfeller har arbeidstakere blitt utsatt for vold, trusler og ID-tyveri. Tvangsarbeid og menneskehandel har også forekommet.
Jukser seg til kreditt
De to viste hvordan kriminelle utnytter de tillitsbaserte strukturene i det norske samfunnet, for eksempel når man anskaffer et selskap, sender inn fiktive tall til Brønnøysundregistrene og bruker de nye «regnskapene» til å få kreditt hos leverandører av byggevareleverandører.
I tillegg rapporterer man inn fiktiv lønn som blir brukt til å ta opp forbrukergjeld. Alle verdiene havner hos bakmenn, før «virksomheten» forsvinner igjen.
– Det er altfor enkelt, og altfor lite kontroll, sa de to fra Fair Play Bygg Norge.
Dere er forbilder
De to hadde en klar oppfordring til MLF og andre som organiserer den seriøse delen av byggenæringen.
– Vi vil at byggenæringen skal skinne, at den skal være et bra sted å jobbe. Dere er mestere, og dermed forbilder. Mange ønsker å bli som dere når de begynner i bransjen. Det betyr at dere har et stort ansvar. Sørg for at lærlingene deres har det bra. Lærlingordningen er gullet i norsk arbeidsliv, sa de.