God samvittighet etter glattcelle
Økokrim har funnet frem igjen en gammel hvitvaskingssak, og aksjonerer mot byggebransjen. – Helt sinnssykt, sier MLF-leder Lars Barg etter å ha blitt kastet på glattcelle.
I oktober ble entreprenøren Roger Klinge Dyrnes dømt til tre års fengsel for hvitvasking. Han ble arrestert etter å ha vært på rømmen i Kenya i seks år. Den gangen tilsto han hvitvasking av nærmere 60 millioner kroner, med falske fakturaer, svart avlønning, unndragelse av moms og uberettigede uttak i en rekke byggeselskaper.
Ifølge Aftenpostens omtale av dommen fra i fjor, forklarte Dyrnes at han mottok vel 3,5 millioner kroner i utbytte.
Aksjonerte
De siste uken har politiet aksjonert mot selskapene som har brukt Dyrnes som underentreprenør. Blant dem som ble kastet på glattcelle, var MLF-leder Lars Barg.
– Dyrnes hadde sagt i avhør at han ikke hadde noen bedrift og bare hadde kommet tilbake til oss med pengene og fått provisjon. Det er ting som selvfølgelig vil få avverifisert, sier Barg, men synes det var en svært ubehagelig opplevelse å bli kastet på glattcelle i over et døgn.
– Jeg kom ut ved totiden på dag to, forteller Barg.
Reelle jobber
Malermesteren bedyrer at Dyrnes gjorde reelle jobber for hans firma, Lars Barg AS.
– Jeg kan dokumentere at han har hatt folkene på byggeplass. Jeg var vel heldig med at det var på Stortinget: Sikkerhetsavdelingen der slapp ikke inn et menneske som ikke legitimerte seg. Prosjektlederne mine møtte disse karene fra firmaet hans i vakta og tok dem med på arbeidsplassen. Jeg ville ikke fått ut en krone fra Stortinget uten å sende timelister, og fakturaene jeg har betalt, er for reelt utført arbeid, sier han.
Ante ugler i mosen
Lars Barg sluttet å bruke firmaet til Roger Klinge Dyrnes på eget initiativ.
– Jeg skjønte at det var ugler i mosen på den siste jobben han hadde for meg. Da sa jeg takk for meg. Han fikk fire hus av meg på Nordstrand. Da to av dem var ferdige, syntes jeg det var dårlig utført, og på det tredje møtte jeg en svenske som jeg skjønte at omtrent ikke fikk betalt. Jeg avsluttet og tok over resten selv, sier han.
Barg konstaterer at det er vanskelig å huske detaljene fra jobber for ti år siden når politiet står der. – Helt sinnssykt, sier han om å bli kastet på glattcelle. – Men jeg har absolutt ingen dårlig samvittighet, sier han, og understreker at han går ut og forteller historien sin på eget initativ.
Flere pågrepet
Barg er bare en av flere som har vært hentet inn av politiet etter å ha brukt Dyrnes som underentreprenør. Statsadvokat Espen Haug i Økokrim vil ikke si mye om detaljene:
– Av hensyn til etterforskningen ønsker jeg ikke på det nåværende tidspunkt å gi noen konkrete opplysninger om hvilke etterforskningsskritt vi foretar oss. Denne saken etterforskes på vanlig måte, og vi er opptatt av å få klarlagt faktum i saken og hvorvidt det har skjedd noe straffbart, sier han.
Han bekrefter likevel at det er gjennomført en aksjon der flere personer har vært pågrepet og hvor politiet undersøker om det er skjedd noe straffbart.
Alle løslatt
– Jeg kan bekrefte at det er flere personer som er pågrepet og som har status som siktet på nåværende tidspunkt. Alle de siktede er løslatt, sier Espen Haug.
Statsadvokaten understreker at pågripelsene har skjedd som et ledd i kampen mot arbeidskriminaliteten, som er prioritert for politiet.
Maleren har også kontaktet forsvareren til Roger Klinge Dyrnes for kommentar, men ikke fått svar.