Damene som er sine egne herrer
Kjersti Moan og Wenche Eriksen Winterbottom sa opp jobbene sine og startet for seg selv – en måned for pandemien traff Norge. Siden har det bare gått én vei.
– Vi tenkte at nå går det til helvete.
Kjersti Moan (45) og Wenche Eriksen Winterbottom (49) har tatt en pause i arbeidet med å pusse opp en kontorfløy inne på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) på Gløshaugen i Trondheim. Begge er faglærte malere og møttes som ansatte i samme firma i hjembyen. De var gode kolleger og venninner, og begge gikk med en drøm om å starte noe eget – sammen.
– Vi var jo begge ferdige med småbarn og følte at vi sto litt friere enn vi gjorde tidligere i livet, forteller Kjersti til Maleren.
– Og vi hadde lyst til å kunne planlegge dagene våre selv, legger Wenche til.
Å si opp føltes nesten som å skulle slå opp med en kjæreste.
Kjersti Moan
Nesten som å slå opp
Derimot handlet det ikke om at de ønsket seg bort fra Malertjenester AS, hvor de var ansatt. Tvert imot.
– Å si opp føltes nesten som å skulle slå opp med en kjæreste, medgir Kjersti.
Begge følte at det var nå eller aldri. Så etter å ha stått på kanten av stupebrettet en stund og veid for og imot, bestemte de seg for å kaste seg ut i det ukjente. Sammen etablerte de Malerteam Moan & Eriksen AS.
De faste jobbene i det solide, trivelige selskapet ble sagt opp en måned før covid 19-pandemien traff Norge og alt stengte ned.
Det var da de – som sagt – trodde det kom til å gå til helvete.
Stirret i veggen – bestilte malere
Heldigvis gikk det ikke den veien for det nystartede malerfirmaet i Trondheim. Snarere tvert imot. Nedstengningen av Norge viste seg å gi Wenche og Kjersti en flying start. Jobbene strømmet inn.
– Når folk var så mye hjemme som under nedstengningen, oppdaget de jo alt som var galt og trengte å pusses opp, forklarer Kjersti.
– Og vi hadde stor nytte av å ha fått mange bekjentskaper etter å ha vært så lenge i bransjen. Det var mange byggefirmaer som gjerne ville bruke oss, legger Wenche til.
Trives i tospann
Oppturen har fortsatt for Malerteam Moan & Eriksen AS, selv om pandemien heldigvis er historie, i hvert fall når det kommer til nedstengning og unntakstilstand.
Men de har ingen planer om å vokse. Firmaet er i sin helhet de to i en svart Nissan el-varebil med noen ubekymrede riper i lakken, et rikholdig og ikke altfor ryddig lasterom, og logoen i gull på panseret. Som oftest er de sammen ute på jobb.
– Om det skulle komme roligere perioder, kan det jo være greit å ikke ha noen ansatte å ha ansvar for. Så lenge det bare er oss to, trenger vi ikke så mye, sier Wenche.
Men det finnes et argument til for hvorfor de ikke vil bli flere i tokvinnersfirmaet:
– Vi to jobber stort sett sammen, og vi jobber nokså likt. Det passer ikke for oss å ha ansatte. Vi har satt en standard for oss selv om hvilken kvalitet vi vil levere og hvordan vi vil ha det. Det er ikke sikkert andre klarer å leve opp til det, forklarer Kjersti.
Om det skulle komme roligere perioder, kan det jo være greit å ikke ha noen ansatte å ha ansvar for. Så lenge det bare er oss to, trenger vi ikke så mye.
Wenche Eriksen Winterbottom
Lærlingplass på nåde
Fortsatt er malerbransjen tilstrekkelig mannsdominert til at det blir lagt merke til og kommentert at to damer driver et malerfirma.
Men tidene har forandret seg veldig til det bedre i løpet av de årene de selv har vært i yrket. Begge slet med å få lærlingplass da de begynte; mange av de gamle gutta i bransjen hadde rett og slett ikke tro på at jenter egnet seg i yrket, forteller de.
Det ble sagt rett ut den gangen at jenter ikke var noe å satse på fordi de ganske sikkert ville komme til å bli borte fra jobben på grunn av svangerskap og barnefødsler.
– Heldigvis er det blitt annerledes. Bransjen har fått en ny generasjon ledere på vår alder som har andre holdninger og som samarbeider mye bedre, sier Wenche.
Gir fargeråd
Nå bruker de kjønn til sin fordel i markedsføring og i kundeservice.
– Vi damer er kanskje mer opptatt av slike ting som farger og design enn mange av gutta. Og kundene vil ofte ha hjelp og råd når det kommer til interiør og fargevalg. Da hjelper vi gjerne til, forteller Wenche.
Interiørinteresse gjør også at de bokstavelig talt utvider paletten, slik at firmastaffeliet får flere bein å stå på, i tillegg til maling, tapetsering og gulvlegging.
De er i ferd med å lære seg å jobbe med mikrosement for å skape spennende strukturer og overflater. Materialet er blitt populært mange steder, og Kjersti og Wenche vil stå klare når trenden kommer til Trondheim for alvor.
Flat struktur
Og apropos struktur: Malerteam Moan & Eriksen jobber stort sett sammen i tospann. De eier firmaet 50 prosent hver. Den ene er styreleder, og den andre er daglig leder.
Strukturen i dette selskapet er faktisk så flat at de ikke har noe fokus på hvem som har den ene eller andre tittelen. Begge i samme retning og mot samme mål uansett.
– Vi har det veldig fint sammen på jobb. Og vi føler oss veldig heldige som kan holde på med dette, sier de to – før de går tilbake for å fullføre jobben på Gløshaugen.
Der kan noen heldige akademikere glede seg til å flytte inn i strøkne, nymalte kontorer.