Portrett av Simen Bjørnestad
LETTET: Simen Bjørnestad er daglig leder ved Opplæringskontoret for Overflateteknikk – Vest i Bergen. Han er svært glad for at kontoret fortsatt kan drive som i dag.

Endelig gjennomslag for opplæringskontorene

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun lyttet. Den nye forskriften slår fast at opplæringskontorene likevel skal kunne drive med opplæring.

Publisert

– Dette er veldig positivt. Vi var en stund redde for at vi ikke kunne fortsette å drive som i dag.

Det sier daglig leder Simen Bjørnestad ved Opplæringskontoret for overflateteknikk – Vest i Bergen om at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) likevel «freder» opplæringskontorene etter lang tids usikkerhet.

Det betyr at opplæringskontorene fortsatt skal kunne drive med opplæring, som i dag.

– Da gjennomslaget kom, var det jubel både her og på de andre opplæringskontorene. Mange har jobbet for å få dette til, så det var veldig deilig at det lyktes, sier Bjørnestad.

 Undergrave lærlingordningen

Opplæringskontorenes rolle i yrkesfagopplæringen har vært i spill siden regjeringen fremmet den nye opplæringsloven som skal regulere hele utdanningsløpet fra grunnskole, til videregående skole og fram til bestått svenneprøve.

Regjeringen ønsket å endre opplæringskontorenes rolle slik at de ikke lenger skal regnes som lærebedrifter og heller ikke være kontraktsmotpart for lærlingene.

En rekke bransjeorganisasjoner protesterte og advarte mot at dette ville undergrave lærlingordningen.

De fikk flertallet på Stortinget med seg når det gjaldt selve lovteksten.

Men i forskriften til loven – det mer detaljerte regelverket som regjeringen vedtar uten stortingsbehandling – ble det skapt ny usikkerhet. For her ble det igjen lagt opp til at opplæringskontorene ikke skulle ha selvstendig ansvar for opplæringen.

Lærebedrifter og opplæringskontor har i lang tid samarbeidet om opplæring, og det går tydelig fram av den nye forskriften at de fortsatt kan gjøre det.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap)

 Bra for alle parter

Fagmiljøene og bransjeorganisasjonene reagerte igjen, og til slutt kunne kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun gå ut og berolige:

– Lærebedrifter og opplæringskontor har i lang tid samarbeidet om opplæring, og det går tydelig fram av den nye forskriften at de fortsatt kan gjøre det. Det er bra for alle parter, ikke minst lærlingen, at det er tydelig hvem som har ansvar for hva, sier Nordtun i en pressemelding.

Forskriften fastslår at lærebedrifter som er tilknyttet et opplæringskontor, kan avtale at kontret inngår lærekontrakten og mottar tilskudd på vegne av lærebedriften.

Opplæringskontoret kan også etter avtale bistå lærebedrifter og fylkeskommunen med andre oppgaver, blant annet å bistå bedriftene med å gjennomføre opplæringen.

– Vi har funnet gode løsninger som ivaretar innspillene som er kommet i høringen, og som vil styrke fag- og yrkesopplæringen framover, uttaler kunnskapsminister Nordtun.

 Ta vare på lærlingene

Bygghåndverk Norge har drevet aktivt påvirkningsarbeid for opplæringskontorenes sak. Administrerende direktør Robert Steen i Bygghåndverk Norge (BHN) er svært glad for at kunnskapsministeren valgte å lytte.

– Statsråden bekrefter at opplæringskontorene skal ha den samme sterke posisjonen som de alltid har hatt, og det er det aller viktigste. Vi er helt avhengige av å ta vare på lærlingene våre. Her er opplæringskontorene i en særstilling, så dette er bra for byggenæringen i Norge, sier Steen til Maleren.

Steen mener gjennomslaget viser hvor viktig det er at bygghåndverkene har en samlet stemme gjennom Bygghåndverk Norge som kan nå gjennom til politikere.

– Vi erfarte at kunnskapsministeren så og forsto problematikken da vi fikk brakt den til henne direkte. Jeg vil også berømme Høyres Margret Hagerup som har forstått hvor viktig dette er, sier han.

Powered by Labrador CMS