Robert Steen ser på tømrer i arbeid.
MER AKTIVITET: Administrerende direktør Robert Steen tror forslaget om momsfritak for energiøkonomsering vil skape mer aktivitet i hele bransjen.

– Momsfritak vil få fart på rehabiliteringen

Gi momsfritak for etterisolering av boliger, foreslår Bygghåndverk Norge. I tillegg til å være et godt klimatiltak, vil det bidra til å skape mer aktivitet i hele bransjen.

Publisert

– Et kinderegg.

Slik beskriver administrerende direktør Robert Steen forslaget som Bygghåndverk Norge (BHN) har spilt inn til statsbudsjettet for 2025: 

Et toårig momsfritak for tiltak som skal gjøre boliger fra før 2007 og kravene i Tek7 mer energieffektive, i praksis å etterisolere og å bytte dører og vinduer.

– Et slikt tiltak er lett å forstå og lett å administrere, sier Steen.

Kinderegg handler som kjent om å få flere ønsker oppfylt på én gang. I dette tilfellet å utnytte ledig kapasitet og skape mer aktivitet i en byggebransje som er inne i en nedgangstid, å gjøre det rimeligere for husholdningene å oppgradere boligene sine til å møte fremtidige energikrav, og dermed spare kostnader. Og dessuten, å bidra til at samfunnet når klimamålene.

Må gjentas og gjentas

– Bransjen vår opplever en dupp i konjunkturene om dagen. Det finnes ledig kapasitet akkurat nå som kan brukes til et slikt klimaløft, argumenter Robert Steen.

Forslaget blir Bygghåndverk Norges viktigste innspill til politikerne som skal vedta neste års statsbudsjett. Det er for så vidt ikke helt nytt; paraplyorganisasjonen for bygghåndverkene har lansert det tidligere også.

­– Men det må gjentas og gjentas, sier Steen.

Han understreker også at konjunkturene skaper et åpent vindu for et slikt tiltak nå, mens det finnes ledig kapasitet i bransjen. Om et år eller to kan situasjonen ha endret seg.

Et slikt tiltak vil oppmuntre til arbeid som ellers ikke vil bli gjort. Og når tømreren har gjort sitt med vinduer og dører, kommer maleren inn og gjør sin del av jobben.

Robert Steen, Bygghåndverk Norge

Politikerne vil ha forslaget vurdert

Flertallet i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har vedtatt å be regjeringen om å vurdere Bygghåndverk Norges forslag om momsfritak for husholdninger som vil bli mer energieffektive.

– Det er et stort behov for å sette inn økonomiske, stimulerende virkemidler for å få økt aktivitet i byggebransjen. Og det er et stort behov for opprusting av eldre boliger som ikke tilfredsstiller framtidas krav til energisparing, sa Per Olaf Lundteigen (Sp) da saken ble behandlet i Stortinget i mars.

Høyere og Fremskrittspartiet stiller seg ikke bak dette.

Bygghåndverk Norge er ikke alene om å fremme forslag om å gi MVA-fritak for enøk-tiltak i boliger. Organisasjonen Huseierne lanserte allerede i 2022 et liknende forslag, som en del av en pakke med tiltak som skal gjøre det rimeligere for husholdningene å gjøre tiltak for å møte nye energikrav.

Strengere EU-krav

Steen viser til det EUs nye byggenergidirektiv som vil stille strengere krav til energieffektivitet. Det vil også få virkning i Norge. 16 prosent av energiforbruket i boliger skal kuttes innen 2030, sammenliknet med 2020. Og innen 2050 skal alle boliger ha energiklasse A.

Dette blir dyrt. Og det vil kreve ledig kapasitet i byggebransjen. Robert Steen argumenterer derfor for at det er viktig å komme i gang, mens kapasiteten finnes, og det fortsatt er tid.

– Dette blir dyrere når høykonjunkturene kommer tilbake, påpeker han og frykter at mange vil slite når kravene kommer med tidsfrister.

Han ser for seg at momsfritaket innebærer at byggmestere kan kjøpe inn dører, vinduer og isolasjon momsfritt, og fakturere videre uten moms til kunden, innenfor et tak på en million kroner.

Og selv om han ikke ser for seg at overflatearbeider vil omfattes av momsfritaket, mener han det også vil være gunstig for malere og gulvleggere.

– Et slikt tiltak vil oppmuntre til arbeid som ellers ikke vil bli gjort. Og når tømreren har gjort sitt med vinduer og dører, kommer maleren inn og gjør sin del av jobben, sier Steen.

Skape mer aktivitet

For å få et politisk flertall med på å innføre et momsfritak på energieffektivisering, er det nødvendig å få ulike departementer og politiske siloer til å tenke på tvers, understreker Steen.

Altså, at Klima- og miljødepartementet ser at de har felles interesse med Arbeids- og inkluderingsdepartementet ved å se klimatiltak i sammenheng med sysselsetting. Og at Finansdepartementet ser at staten ikke vil tape penger på et momsfritak.

– Fordi dette er arbeid som ellers ikke vil bli gjort. Og det vil bidra til mer aktivitet, sier Steen.

De to sammen på loftet.
MINDRE SVART ARBEID: Tømrer Christer Paulsen (t.v.) tror et momsfritak vil kanalisere mer arbeid inn i ryddige og lovlige former. Robert Steen i BHN er enig.

Bidrag mot svart arbeid 

Bygghåndverk Norges administrerende direktør har invitert Maleren og kollega Byggmesteren til «pressekonferanse» i en loftsleilighet under oppføring på Sagene i Oslo for å illustrere poenget.

Tømrer og prosjektansvarlig Christer Paulsen fra Tømrermester Kenneth Werner AS lytter til argumentene for forslaget og liker det han hører.

Og han tror det også kan ha en annen effekt:

– Jeg tror det kan bidra til at det blir mindre svart arbeid, fordi du må bruke seriøse bedrifter for å få momsfritaket, sier han.

Steen er enig:

– Det er et veldig godt poeng. Du kan få momsfritak uten at noen jobber svart.

Det er kanskje det fjerde ønsket i kinderegget.

Powered by Labrador CMS