Eriksson grillet på rot
Byggebransjen roper på rot-fradrag. Robert Eriksson lover ikke annet enn å ta med signalet til finansministeren.
Næringsforeningen i Trondheimsregionen fikk arbeidsministeren til å komme på besøk torsdag, for å fortelle om regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Robert Eriksson møtte kritiske bransjefolk som reagerer på avvisningen av rot-fradrag. Men regjeringpartiene lovet aldri å innføre noe fradrag; bare å utrede det, sier han.
Ikke overbevisende
– Regjeringen kunne innført rot-fradrag, men det vil man ikke. Den kunne innført sertifisering for å starte virksomhet, ikke et HMS-kort som ikke funker, mener Knut Arild Johansen Dyb i Trøndelag Bemanning.
– Jeg tviler på at fradraget er ulønnsomt, og du trenger ikke noe kjempeapparat for å håndtere det, sier Roy Skorstad i Skorstad Bygg.
– Ut fra utredningen som ble gjort, ser vi at kost/nytten ikke var overbevisende. Så hører jeg at man snakker om å se til Sverige og Danmark. Danskene hadde en ordning, så kuttet de den ut, innførte den igjen og gjorde om på ordningen. Om den svenske ordningen strides de lærde, sier Robert Eriksson.
Bra for lærlinger
Men fremfor alt var det malermestrene som engasjerte seg i debatten:
– Rot-fradraget er også penger, men det viktigste er at rot-markedet er veldig fine oppdrag for lærlinger. Det er der de virkelig lærer, og der er det bare østeuropeisk arbeidskraft og useriøst arbeid, sier Ingar Strand, daglig leder i Trondheim Malermesterlaug.
Akkurat dét er Robert Eriksson helt enig i:
– Privatmarkedet er en kjempearena for lærlinger. Det gir en helt annen type tilnærming på arbeidsoppgavene som skal gjøres. Å bygge en stor skole og slå gipsplater i tre uker er noe annet enn å rehabilitere et hus, det må vi bare erkjenne, sier han.
Arbeidsministeren lover å rapportere tilbake til finansministeren at rot-fradraget fremdeles er et klart krav fra bransjen.
Les mer om arbeidskrim-møtet i Maleren nummer 1.