Hvem bør få kvalitetshåndverkernes egen pris?
Synes du det er på tide at en malermester hedres med Bygg og Bevarprisen igjen? Da må du nominere en kandidat innen fristen 30. september.
Sist var i 2017. Da gikk prisen til Malermester Studsrud i Ørje.
I 2015 ble Malermester Ole Andreas Klaveness i Oslo den verdige vinneren.
Og nå skal Bygg og Bevarprisen deles ut igjen, for 13. gang.
Bygg og Bevarprisen hedrer håndverksbedrifter. Prisen løfter frem håndverkere som kan arbeide på gamle hus, og som ser verdien av å satse på kompetanse og dele sin kunnskap.
Håndverkernes egen pris
– Det finnes mange priser som fremhever design, produktutvikling eller god ledelse, Men Bygg og Bevarprisen er håndverkernes egen pris – for dem som utfører selve arbeidet, sier Nina Eidem, daglig leder for Bygg og Bevar, i en pressemelding.
– En god plan kan ikke realiseres uten dyktige fagfolk, og prosjektets suksess er avhengig av utførelsen, understreker hun.
Bygg og Bevarprisens vinner velges av en fagjury bestående av Sjur Mehlum, Einar Engen, Janne Wilberg og Jørgen Leegaard.
På nettsiden til Bygg og Bevar kan du sende inn send inn en nominasjon. Fristen er 30 september.
Dyrke en vedlikeholdskultur
– Prisen understreker hvor viktig håndverkstradisjoner og kompetanse er i møte med fremtidens utfordringer. Kunnskap om materialer og riktig vedlikehold kan ikke erstattes av raske, billigere løsninger, sier Eidem.
Hun mener Eidem man må dyrke en vedlikeholdskultur der reparasjon og istandsetting prioriteres fremfor å bygge nytt.
– Denne tilnærmingen er både økonomisk og miljømessig bærekraftig. Hos tidligere vinnere av Bygg og Bevarprisen er dette allerede en naturlig del av arbeidshverdagen, og nå må resten av bransjen følge etter, fortsetter hun.
Relevant pris
Derfor mener Bygg og Bevar at prisen aldri har vært mer relevant enn den er nå.
– Det grønne skiftet gjør at vi må bevare det vi allerede har, rive mindre og heller gjenbruke og vedlikeholde byggene. For å nå bærekraftsmålene er vi avhengige av flere dyktige håndverkere, økt rekruttering, og at restaurering av bygg blir en levedyktig næring, sier Nina Eidem.