Lokker flere bygg-elever til å bli malere
Vestby videregående skole i Akershus har så mange førsteårselever på bygg og anleggsteknikk at de prøver å få sendt dem ut i lære så fort som mulig – gjerne som malere.
– Malerbransjen byr på veldig mange muligheter. Er du interessert og står opp om morgenen, får du jobb. Flinke folk malere kan få fine jobber og tjene gode penger.
Slik reklamerte daglig leder Odd-Erik Kanth-Lundem i malerbedriften Prosjekt Håndverk AS da han sto foran et auditorium med 60 elever på VG1 bygg- og anleggsteknikk på Vestby videregående skole tirsdag 8. oktober.
Dette var en av to fagdager på skolen der førsteårselevene skulle få en presentasjon av de ulike mulighetene de kan velge i for utdanningen videre.
Rekordmange elever
Skolens avdelingsleder for bygg- og anleggsfag hadde en klar baktanke: å få så mange som mulig av de i alt 120 elevene ut i et treårig lærlingeløp så fort det første året på skolen er over.
Fordi:
– Det er 30 flere elever her enn i fjor. Det er rekordmange, og vi må sørge for å få mange av dem ut i læra, sier han til Maleren.
En grunn til det er at han ikke har garanti for at fylkeskommunen spanderer nok skoleplasser på VG2 til at alle kan ta et skoleår til. En annen grunn er at det er en god løsning for mange å komme seg ut i bedriftene. Derfor gjelder det å samarbeide med lokalt næringsliv for å sørge for at de får lærlingplasser i stedet.
Ikke bare tømrere
Geir Skaget er dessuten opptatt av at elevene hans sprer seg på ulike fag.
– Jeg vil at elevene skal se andre muligheter og andre fag. For alle kan ikke bli tømrere, sier Skaget.
Han legger ikke skjul på at nettopp det faget ligger lengst framme i pannebrasken på mange av de unge håpefulle ser for seg yrkesveien videre. Malerfaget stiller i større grad enn de andre bygghåndverkene med et holdningshandikap som bare nærkontakt med faget kan gjøre noe med.
– Folk tror jo at alle kan male. Men det går over når de ser hvordan en proff arbeider.
Derfor er det så viktig, mener Skaget, å få til et tett samarbeid med lokale bedrifter som viser eleven hvilke andre muligheter som finnes.
Så etter taktekkere og blikkenslagere kom altså Odd-Erik Kanth-Lundem fra Moss-bedriften Prosjekt Håndverk på scenen for å fortelle om malerfaget. Han synes det er et godt initiativ. For malerbransjen trenger flere ungdommer, gjerne etter første året på videregående.
– Det er da vi helst vil ha dem for å kunne forme dem selv, sier han.
Kjedesjef Eskild Løken Ugland fra Mesterfarge var også på plass for å informere om bransjen og mulighetene i faget.
– For oss er det et viktig å opppfordre bedriftene til å bli bli lærebedrifter. Og vi ønsker å peke på veien videre til mesterbrev, sier han til Maleren.
Bazooka og malesprøyte
Etter presentasjonen i auditoriet skulle elevene få praktiske smakebiter i skolens verksteder. For å vise at maling kan være mer enn å stå med en pensel, stilte Flüggers proffselger Jørn Bækkevold med både malesprøyte og sparkelbazooka.
Flere av elevene fikk prøve seg med sprøyta, selv om den for anledningen og av praktiske hensyn bare inneholdt vann.
Fredrik Smeby Presterud var nysgjerrig på utstyret, men han har allerede bestemt seg for å bli tømrer og er i utgangspunktet tapt for malerfaget.
Phillip Renå, derimot, fikk skryt fra Bækkevold for å ha naturlig anlegg for sprøytemaling og innrømmet overfor Maleren at det var noe å tenke på. Uansett, om han går den ene eller andre veien videre, er det viktigste å jobbe med noe praktisk.
Heller ikke Lajla Bekajeva vil utelukke en fremtid i malerfaget. Men bestemt seg har hun ikke.
– Jeg tenker å prøve forskjellige ting og se hva jeg liker best, sier hun.