Murmestrene blir – men forventer å bli lyttet til
Med knapt flertall vedtok Murmestrene å bli værende i Byggenæringens landsforening (BNL). Men beslutningen er ikke skrevet i stein.
Både Byggmesterforbundet og Malermestrenes Landsforbund har vedtatt å gå ut av BNL for å danne en egen landsforening for bygghåndverksfag utenfor NHO.
Men Norske Murmestres Landsforening slår ikke følge med de to andre, i hvert fall ikke foreløpig.
På foreningens generalforsamling 10. juni var det en knapp overvekt som gikk inn for å bli der de er. I avstemningen stemte 93 for å bli. 90 ville melde seg ut, mens to stemmer var blanke.
Delt på midten
Selv om stemmetallet var jevnt, var det likevel langt igjen til et gyldig utmeldingsvedtak, siden vedtektsendringer krever tre firedels flertall.
– Avstemningen viser at vi i er delt omtrent på midten, konstaterer formann Hans Kristian Meling i NML.
De må levere når det gjelder å sikre gode rammevilkår for murmestre.
Hans Kristian Meling, forman i NML
Men selv om generalforsamlingen delte seg i avstemningen om fortsatt medlemskap, var det likevel enighet om å stille tydelige krav til BNL i tiden framover.
– De må levere når det gjelder å sikre gode rammevilkår for murmestre. Det handler særlig om tilsyn og kontroll for å sikre de seriøse aktørene i bransjen, sier Meling.
Neste generalforsamling om to år skal vurdere om BNL har kommet murmestrene i møte på å en så god måte at også videre medlemskap er aktuelt.
– Innen den tid må BNL ha vist at de kan levere, sier Hans Kristian Meling.
Frykter mindre gjennomslag
Han legger ikke skjul på at han helst skulle sett at håndverksfagene sto samlet fortsatt.
– Håndverksfagene blir svekket i BNL, særlig ved at byggmestrene forsvinner siden de er så mange. Og BNL som sådan blir svekket ved at noen melder seg ut. Størrelse er makt. Derfor er det en fare for at vi får mindre gjennomslag framover, sier Meling.
Mange av murmestrene som stemte for å bli i BNL, er tariffbundne bedrifter, forklarer Meling. For dem er det et viktig argument å fortsatt kunne være med i forhandlingsutvalget og derigjennom påvirke lønnsdannelsen.