SIRKULÆRT: Daglig leder Per Olaf Øxseth i Tarkett Norge ved en modell som viser gjenvinningsanlegget som omdanner avfall og gamle gulv til nye produkter.

Råvare-manko bremser sirkulær-farten

Tarkett har introdusert et vinylgulv med 65 prosent gjenbrukte materialer. Utfordringen er å få tak i nok råstoff fra gamle gulv.

Publisert

Lineærøkonomien preger fortsatt byggenæringen. Sirkulærøkonomi krever en helt annen logikk, der gamle materialer og råvarer må tas vare på og brukes igjen, i en helt annen skala enn i dag.

Alle er tilsynelatende enige om det. Men hvordan får vi det til ?

Gulvprodusenten Tarketts seneste bidrag bærer navnet iQ Loop, et vinylgulv med 65 prosent gjenbrukt materiale som er returnert til Tarketts gjenvinningsanlegg i Ronneby, Sverige.

Sju nyanser av grått

Ifølge produsenten har iQ Loop et klimaavtrykk som er halvparten av andre homogene iQ-gulv.

Svenske Note designstudio har signert designet, som leveres i sju ulike nyanser av grått. Forklaringen er enkel: Andelen resirkulert råvare med ulike blandede farger er så stor at sluttresultatet uansett blir grått.

– Vi har mange produkter allerede som har 25 prosent resirkulert materiale i seg. Men her drar vi det mye lenger, sier daglig leder Per Olaf Øxseth i Tarkett Norge.

SMARTERE: iQ Loop består av 65 prosent resirkulert materiale. Det som kommer inn, kan ha mange farger, men ut kommer produkter som er grå, rett nok i sju ulike nyanser.

Men selv om både viljen, infrastrukturen og produksjonen er på plass, møter Tarkett utfordringer som legger begrensninger:

– Problemet er å få tak i nok brukt materiale til produksjonen. Vi får tilbake kapp, men ikke nok eksisterende gulv som har ligget ute. Det er fortsatt slik at de forsvinner i søpla eller blir brent, erkjenner Øxseth.

Vil ta imot mer

Og derfor setter Tarkett søkelyset på hvor viktig det er å få mer av de brukte materialene inn i kretsløpet igjen, ikke bare for egen del, men for hele bransjen. Og ikke bare vinylgulv, men alle typer materialer som kan la seg gjenvinne.

– Vi har hatt en infrastruktur for innsamling og resirkulering på plass lenge. Ute på byggeplassene gjør vi mye for å samle inn kapp. Men mye blir fortsatt kastet. Det er dumt, for vi tar det jo imot gratis. Dermed sparer utbyggerne både arbeid og penger, sier Øxseth.

Vi får tilbake kapp, men ikke nok eksisterende gulv som har ligget ute. Det er fortsatt slik at de forsvinner i søpla eller blir brent.

Per Olaf Øxseth, Tarkett Norge

Ute hos noen store kunder tester Tarkett en løsning der man også tar imot konkurrentenes materialer og bruker det i produksjonen.

– Vi ønsker å etablere liknende løsninger på andre produkttyper også, som tepper og linoleum. I samarbeid med Maxbo har vi også satt i gang et prøveprosjekt for resirkulering av parkett. Vi samler det inn, kutter av toppen som vi bruker til ny parkett, mens det øvrige inngår i andre produkter, sier han.

iQ Loop

Tarkett lanserte iQ Loop i mars, i samarbeid med Note (design studio). Gulvet består av 65 prosent innsamlet post-use materiale som er returnert til Tarketts gjenvinningsanlegg i svenske Ronneby.

Samtidig lanserer Tarkett et konsept de kaller «Joint he Loop», som skal oppfordre gulvleggere, entreprenører, arkitekter og byggherrer til å resirkulere mer, både gjennom avfallshåndtering og ved fjerning av gamle gulv.

Tarkett håper at konseptet Join the Loop skal få flere til å resirkulere mer, og at mer materiale skal resirkuleres i stedet for å bli sendt til forbrenning eller deponi.

iQ Loop for de som er i loopen

På grunn av mankoen på resirkulerte råvarer er ikke iQ Loop et produkt som alle fritt kan kjøpe, i hvert fall ikke foreløpig. Gulvkolleksjonen er forbeholdt dem som allerede er med og samler inn brukt råmateriale gjennom Tarketts Restart-porgram.

– Du må være med i loopen for å kunne kjøpe. Ellers hadde vi ikke hatt nok materiale til produksjonen, sier Øxseth.

Tarkett-sjefen understreker at iQ Loop er det foreløpige høydepunktet i en satsing på bærekraft, resirkulering og sirkulærøkonomi som den kjente gulvprodusenten har holdt på med i to tiår allerede.

Materialhedonisme

Derfor inviterte Tarkett Norge til et temamøte om bærekraft i byggenæringen på Doga – Design og arkitektur Norge – i Oslo 29. mai. Her møttes blant andre arkitekter og interiørarkitekter og eksperter på bærekraft for å drøfte hvordan byggebransjen kan bidra til en grønn omstilling gjennom en satsing på sirkulærøkonomi.

For det er nemlig svært mye å gå på. Det er altfor mye bruk og kast, ikke minst i forbindelse med renovering av eksisterende bygningsmasse.

For eksempel: Tall fra Sintef viser at byggenæringen står for en firedel av både råvareforbruk og avfall i Norge. Og fortsatt er det slik at det aller meste som brukes, er helt nye materialer, lagd av ubrukte råvarer. Bare en tredel av byggavfallet gjenvinnes.

I debatten ble begrepet «materialhedonisme» brukt for å beskrive den formen for fråtsing i nye råvarer som mange mener har preget byggebransjen altfor lenge.

RIKTIG RETNING: Thomas Schwenke deltok fra håndverkersiden i paneldebatten. Han berømmer Tarkett for å satse på resirkulering, men ideelt ønsker han seg en løsning som samler hele bransjen.

Tviler på egen bransje

Thomas Schwenke målbar bygghåndverkernes stemme i debatten. Han er daglig leder i Schwenke & Sønn AS, og dessuten regionleder for Håndverksgruppen i Nord-Norge.

Når det gjelder hva byggebransjen på egenhånd kan bidra med i det grønne skiftet, advarer han mot for høye forventninger. Han mener det i første rekke er myndighetene som må på banen med tydelige krav og virkemidler.

– Vi kan ikke forvente at en byggebransje som tidligere ikke har klart å ta ansvar, plutselig skal løse problemet, sa han i paneldebatten.

Bygghåndverkerne innenfor overflate, som han selv representerer, sitter for langt ned i næringskjeden og kommer som oftest for sent inn i prosjektene til at de kan spille en avgjørende rolle.

– Når vi kommer inn, er valgene svært ofte tatt. Da er det gjerne for sent, sier han, sier han til Maleren etter debatten.

Ønsker en bransjeløsning

Samtidig gir Thomas Schwenke honnør til Tarkett for satsingen på iQ Loop og resirkulering av gulv.

– Tarkett viser hvilken vei vi må gå. Alle produktene vi bruker, må allerede fra start inngå i et system som gjør at de lar seg resirkulere. Hvis ikke, bør det ikke være lov å selge dem, sier han.

Han mener likevel at det må på plass en mer samlet innsats på resirkulering.

– Det er produsentene som sitter på nøkkelen .Vi heier på Tarkett, men vi i HG ønsker oss en bransjeløsning framfor enn en produsentløsning. Ideelt skulle vi ønske hele gulvbransjen går sammen om et felles system for resirkulering, sier han til Maleren.

Powered by Labrador CMS