Fair Play Bygg-støtte øker – til dagens nivå
Regjeringen kunngjør at den øker støtten til Fair Play Bygg Norge med to millioner kroner. I virkeligheten det samme som vi får i år, sier styreleder Audun Otterstad – som likevel takker for støtten og tilliten.
– Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har ingen plass i Norge, fastslår arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding.
– Useriøse virksomheter undergraver ikke bare de ansattes rettigheter, men også konkurransevilkårene for de seriøse bedriftene, påpeker Brenna.
Styrker innsatsen
Da forslaget til statsbudsjett ble presentert denne uken, kunngjorde hun at Fair Play Bygg Norge skal få økt støtten med to millioner kroner. Totalt er bevilgningen på fire millioner kroner.
– Byggenæringen er dessverre overrepresentert når det kommer til arbeidslivskriminalitet og useriøsitet. Derfor er det helt nødvendig at vi støtter aktører som Fair Play Bygg, som gjør en viktig innsats for å kjempe mot dette, uttaler Brenna.
– Ved å gi dem økte ressurser, styrker vi innsatsen for trygge arbeidsforhold og like konkurransevilkår i en næring som ofte blir rammet av sosial dumping og useriøse aktører, sier Brenna.
Større forutsigbarhet
Styreleder Audun Otterstad takker, men påpeker at det egentlig ikke er et rent påslag i statsbudsjettet.
– Beløpet blir det samme som vi mottar i år etter en økning i revidert nasjonalbudsjett. Men det er positivt at pengene kommer ved årsskiftet; det gir oss større forutsigbarhet og gjør det enklere å planlegge, sier Audun Otterstad til Maleren.
Samtidig er han glad for regjeringens støtte.
– Det er stas at regjeringen mener Fair Play Bygg er et effektivt virkemiddel for rettferdig konkurranse og for å sørge for at flere har det bra på jobben, sier Otterstad, som i tillegg til å være styreleder i Fair Play Bygg Norge er direktør i Entreprenørforeningen i Midt-Norge.
Forebyggende aktivitet
Og han understreker at kassa i mottakerenden har plass til mer støtte, om Stortinget skulle ønske det.
– Pengene går til forebyggende aktivitet i hele landet. Om regjeringen vil bidra til at vi kan gjøre enda mer, er det selvfølgelig velkomment. Både Møre og Romsdal og Innlandet er fortsatt hvite flekker på vårt kart. Der skulle vi gjerne startet opp noe, og det inviterer vi myndighetene med på, sier Otterstad.
Fair Play Bygg Norge er en forening som arbeider mot kriminalitet i byggenæringen. Det er partene i arbeidslivet som står sammen om initiativet.
Mer til Arbeidstilsynet
Han legger til at han er glad for at Arbeidstilsynets budsjetter styrkes.
– Vi trenger et mer synlig arbeidstilsyn som kan være ute og gjennomføre flere tilsyn, sier han.
I forslaget til statsbudsjett er Arbeidstilsynets budsjett økt med 18 millioner kroner. Brenna viser til at tilsynet har fått styrket sin økonomi med nesten 90 millioner kroner siden 2021, noe som skal ha gjort Arbeidstilsynet mer synlig og til stede ute med flere tilsyn og strengere reaksjoner overfor de mest useriøse aktørene.