Portrett.
SAMARBEID FOR SERIØSITET: LO-sekretær Trude Tinnlund er glad for å kunne samarbeide med Skatteetaten for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

LO og Skatteetaten sammen mot a-krim

Tettere samarbeid og informasjonsutveksling mellom LO-koordinatorene og Skatteetaten skal bidra til å styrke byggherrenes evne til å redusere arbeidslivskriminalitet.

Bygg- og anleggsbransjen er en bransje med risiko for arbeidslivskriminalitet. Både LO og Skatteetaten gjør en innsats for å forebygge skatteunndragelser, lønnstyveri og beslektede problemer i denne delen av arbeidslivet.

Nå forsterker LO og Skatteetaten samarbeidet for å sikre et seriøst arbeidsliv med like konkurransevilkår.

– Vi ønsker å rigge et operativt samarbeid hvor det skal være enkelt og raskt å dele informasjon med hverandre. Vi har et felles mål om å styrke byggherrenes kamp mot arbeidslivskriminalitet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund i en pressemelding.

Tett oppfølging av byggeprosjekter

LO har 14 LO-koordinatorer som følger 16 ulike bygg- og anleggsprosjekter rundt om i Norge.

Disse er engasjert av byggherre og er aktivt ute på byggeplassene. Rollen deres er blant annet å bistå og støtte tillitsvalgte og verneombud, og påse at lovverk, forskrifter og tariffavtaler blir fulgt. De konsentrerer seg om lønns, arbeidstid- og arbeidsmiljømessige forhold for arbeiderne.

Skatteetaten legger ned en betydelig innsats i å bekjempe arbeidslivskriminalitet både gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre etater. Kriminalitetsbildet blir stadig mer sammensatt, og de kriminelle tilpasser seg og kamuflerer seg bak tilsynelatende seriøse strukturer.

Felles innsats

Skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten ser frem til å samarbeide enda tettere med LO-koordinatorene. For å begrense handlingsrommet til useriøse og kriminelle aktører, må myndighetene ha seriøse medspillere.

– Ingen etat kan alene komme arbeidskriminaliteten til livs. Skal vi lykkes er tett samarbeid, deling av informasjon og kunnskap avgjørende faktorer. Samarbeidet med LO-koordinatorene vil ytterligere berike vår kunnskap og risikobaserte innsats i kampen mot a-krim, sier Nilsen.

Skatteetaten har 27 landsdekkende samarbeidsavtaler med flere av landets største utbyggere. Samarbeidet med LO-koordinatorene kommer til å ytterligere forsterke etatens kunnskapsbaserte oppfølging av disse avtalene.

Både LO og Skatteetaten har samarbeid med felles byggherre på ulike prosjekter. Begge parter ser og opplever mange av de samme utfordringene ute på anleggene og det er store fordeler med et tettere samarbeid.

- Vi ser frem til å dele informasjon som kan være med å bidra til sterkere kriminalitetsbekjempelse og sørge for gode og anstendige arbeidsforhold, sier Tinnlund.

Powered by Labrador CMS