Bygghåndverkere til Arendalsuka:

Jensen i debattpanel.
STOPP AKRIM: Tidliger MLF-leder og malermester Anna Furhoff Jensen stiller i panelet for å finne gode grep mot arbeidslivskriminalitet. Bildet er fra et debattmøte under Arendalsuka for to år siden.

Tar oppgjør med arbeidslivs­kriminalitet

Bygghåndverk Norge bruker Arendalsuka til å rette søkelyset mot arbeidslivskriminalitet i byggebransjen – og hvordan bygghåndverkere kan bidra til det grønne skiftet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 12. august er det duket for Arendalsuka, det årvisse «demokratiets dansegulv» med 200 stands og 1900 arrangementer om nær sagt alle temaer som lar seg diskutere og drøfte i norsk samfunnsliv.

Bygghåndverk Norge (BHN) – paraplyorganisasjonen som representerer dem felles interessene til malermestere, byggmestere og murmestere – bruker denne arenaen til å sette søkelys på to temaer som begge er høyaktuelle for bygghåndverksfagene: arbeidslivskriminalitet og grønn omstilling.

Gjennom temavalgene vil vi få fram det som er viktig for oss, og vi ser at det er mye interesse for det vi ønsker å ta opp i Arendal.

Frank Ivar Andersen, Bygghåndverk Norge

 Viktig for håndverkerne

– Tanken med Bygghåndverk Norge er å gi håndverksbransjen en tydeligere stemme. Gjennom temavalgene vil vi få fram det som er viktig for oss, og vi ser at det er mye interesse for det vi ønsker å ta opp i Arendal.

Det sier Frank Ivar Andersen, leder for næringspolitikk og arbeidsliv i BHN, til Maleren.

Han skal være debattleder på begge arrangementene. Det første, som finner sted tirsdag kl. 13.00, setter søkelyset på hvordan energiøkonomisering av bygg kan bidra til å løse problemet med kraftunderskudd.

– Nå er vi inne i en lavkonjunktur der mange i vår bransje opplever sviktende etterspørsel. I stedet for at vi må permittere folk, kunne samfunnet utnyttet den ledige kapasiteten til å satse på enøk-tiltak. Men da trengs incentiver som virker. Hva det kan være og hvordan vi skal få det på plass raskt, blir hovedtema i debatten, sier Andersen.

BHN har tidligere i år tatt til orde for blant annet å innføre MVA-fradrag for energiøkonomisering, et tiltak organisasjonen mener ville stimulere til større satsing i en tid der det er ledige kapasitet til ROT-markedet.

I debatten deltar blant andre Glavas administrerende direktør Andreas Fritzsønn , LO-sekretær Are Tomasgard og stortingspolitikerne Heidi Nordby Lunde (H) og Stein Erik Lauvås (Ap).

Portrett
VIKTIG MØTEPLASS: Frank Ivar Andersen er leder for næringspolitikk og arbeidsliv i Bygghåndverk Norge. Han skal lede to debattmøter i Arendal om temaer som er viktige for håndverkere.

 Hvordan stanser vi de kriminelle?

Det andre BHN-møtet, onsdag kl. 10.30, retter søkelyset mot hvordan arbeidslivskriminalitet fortsatt skaper store problemer for den seriøse håndverksbransjen.

– Også dette er et område hvor det er mye politisk debatt. Vi har mange regler og tiltak. Problemet ligger i å håndheve dem, sier Frank Ivar Andersen.

Til panelet kommer tidligere leder i Malermestrenes Landsforbund, Anna Furhoff Jensen, for å fortelle hvilke problemer de useriøse skaper for bransjen hennes og hvordan det påvirker vilkår og konkurranseforhold.

Økokrims leder Pål Lønseth kommer også, det samme gjør styreleder Audun Otterstad i Fair Play Bygg Norge og forbundssekretær Joachim Espe i Fellesforbundet.

Administrerende direktør Robert Steen i Bygghåndverk Norge stiller i panelet i begge møtene.

Alle møter under Arendalsuka er gratis og åpne for alle. Begge arrangementene til BHN blir strimet for dem som ikke kommer seg til sørlandsbyen til uka.

Powered by Labrador CMS