Savner det store yrkesfagløftet

Det store yrkesfagløftet uteblir i forslaget til statsbudsjett, mener BNL.

Publisert

Regjeringen kommer med flere gode tiltak for yrkesfag i forslaget til statsbudsjett, men det store løftet uteblir i denne omgang, ifølge organisasjonen. – Flere elever på yrkesfag er avgjørende for fremtidens verdiskaping, sier direktør Jon Sandnes.

Litt høyere lærlingtilskudd

Regjeringen foreslår 17 millioner kroner til å opprette et godkjenningsorgan for utenlandsk utdanning. – Det vil hjelpe fagarbeidere med utdanning fra utlandet raskere ut i jobb. Godkjenningsordningen har BNL etterlyst lenge, men vi må se nærmere på organiseringen, sier Sandnes.

Opptrappingen av læretilskuddet forsetter som tidligere varslet med en økning på 2500 per læreplass. – Denne økningen burde vært større – den dekker ikke gapet på om lag 15 000 kroner mellom det en skoleplass og en læreplass koster. For å få flere læreplasser må vi redusere dette gapet. Her ville også redusert arbeidsgiveravgift vært et meget treffende tiltak, mener han.

Stipend for faglærere

Regjeringen foreslår 11 millioner til et nytt rekrutteringsstipend for faglærere som ønsker å bli yrkesfaglærere, og 8 millioner skal brukes på å utvikle nye kompetanseutviklingstilbud for yrkesfaglærere. – Dette er veldig gode tiltak, men må følges opp med flere midler for å være reell satsing på yrkesfag, sier BNL-sjefen.

Det er over 1000 flere ledige innen bygg og anlegg nå enn det var på samme tid i fjor. – Regjeringen burde opprettet flere studieplasser på fagskolene slik at disse skolene kan være med å kvalifisere de ledige til nye jobber i arbeidslivet, sier Sandnes.

BNL savner en generell offensiv satsing på fagskolen fordi fagskoleutdanning er godt innrettet mot byggenæringens behov og fagskolekandidatene er ettertraktet i næringen.

 

Powered by Labrador CMS