Uenige om arbeidskrim-resultatene
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre braket sammen om arbeidskriminalitet i Stortinget.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kobler det amerikanske presidentvalget og arbeidskriminaliteten i Norge.
Uro på begge sider
– Fra begge sider av Atlanteren opplever vi nå uro blant folk, og en viktig forklaring på det er uro i arbeidslivet. Det sa Støre da han tok opp arbeidskriminaliteten med statsminister Erna Solberg.
– Folk opplever usikkerhet for selve jobben, men de opplever også utrygghet på jobben, sier han.
– Hyppig grad av midlertidighet, sosial dumping og kriminalitet i flere bransjer. Og vi har inntrykkene og protestene fra velgerne i USA i friskt minne. I USA er ledigheten lav, men kvaliteten på jobbene som blir skapt, er dårlig. Mange må ha to og tre jobber for å klare seg, og det er press på tryggheten i arbeid, sier Støre.
Grovere arbeidskrim
Han er glad for at Norge ikke er der, men konstaterer at heller ikke det norske samfunnet er skjermet.
– Regjeringen sier selv at arbeidslivskriminaliteten er blitt mer omfattende, grovere og mer sammensatt. Det er en svært alvorlig diagnose, sier Ap-lederen.
Lanserte handlingsplaner
Han skryter av regjeringen som han selv satt i. Den lanserte tre handlingsplaner mot sosial dumping.
– I mange byer der Arbeiderpartiet nå har ansvar, har vi stilt krav om lærlinger, fagkompetanse og egne ansatte i offentlige prosjekter. I vårt alternative budsjett ligger det en målrettet innsats for økt organisering, sterkere arbeidstilsyn, styrking av Økokrim, nytt arbeidskrimsenter, og så videre, sier Støre.
Selv om seriøsitetsregisteret er på plass, mener han at regjeringen bør gjøre mer.
Tydelige resultater
Statsminister Erna Solberg er enig med hovedmotstanderen sin om hvor viktig det er å sikre ryddige forhold i arbeidsmarkedet. Men ikke overraskende er hun langt bedre fornøyd med det som regjeringen gjør, og med handlingsplanen mot arbeidslivskriminalitet.
– Den følger vi nå tydelig opp, og vi ser tydelige resultater. Vi ser at gjennom den økningen i innsatsen vi har hatt, er det flere saker som etterforskes, det er flere saker som løses, og det er flere saker som bidrar til mer ryddige forhold, sier Solberg.
Handling
– Derfor følger vi systematisk opp dette arbeidet i et mye høyere tempo enn det ble gjort i årene før. Derfor har vi flere felles samarbeidskontor, og derfor er dette høyere prioritert enn det har vært tidligere, ifølge statsministeren. Hun mener at svaret ikke er «symbolpenger i statsbudsjettet», men at det er «handling ute», som hun uttrykker det.
Hun kobler også arbeidskriminaliteten til ulovlig innvandring:
– De menneskene som er mest sårbare for å bli grovt utnyttet i et arbeidsmarked, er de som ikke har rett til å være der, sier Erna Solberg.