Malte Stronghytta på dugnad
Malejobben på Stronghytta i Drammen har vært både lærerikt og morsomt for lærlingene til Malermester Buer. Samtidig er samfunnsansvaret de har tatt ved å gjøre jobben på dugnad et eksempel til etterfølgelse.
Etter at deler av den populære turisthytten ble knekt av snømasse den snørike vinteren 2018, ønsket idrettsforeningen Drammen Strong å sette den i stand igjen. Hytta ble bygget i 1893, og idrettsforeningen Drammen Strong overtok hytta i 1937, fem år etter at klubben ble stiftet.
– Deler av taket var råteskadet og da fikk ikke Drammen Strong igjen noe på forsikringen, forteller John Eckhoff, nestleder i styret til Drammen Strong.
Tok kontakt
De hadde da valget om å bruke penger på fint tak, eller bygge helt nytt. Valget falt på det siste alternativet.
– Prosjektet ble mye dyrere enn vi planla. Men vi har opplevd en fantastisk entusiasme i det lokale næringslivet, samt fra privatpersoner og stiftelser, sier Eckhoff.
Malermester Buer Drammen AS var en av dem som tok kontakt, med tilbudet om at bedriftens lærlinger utførte malejobben på dugnad. Før denne henvendelsen hadde ikke foreningen hatt noen plan for malerjobben som skulle gjøres inne, og var ganske naive i forhold til utførelsen av den.
– Når vi nå ser jobben Malermester Buer Drammen gjør, tenker vi at vi ikke ville klart å få til noe i nærheten av dette på dugnad, sier Eckhoff.
Mye sliping
Alle de ni lærlingene til Malermester Buer Drammen rullerer på å jobbe på prosjektet.
– Malerarbeidet startet i midten av november. Da begynte lærlingene med å vaske hele hytta ordentlig, og slipe treverket i flere omganger for å få bort misfarginger, forteller daglig leder Ingar Aasen i Malermester Buer Drammen AS, og legger til at de i denne fasen fikk kjørt opp pussemaskiner og satt i gang opplæring av lærlinger.
Drammen Strong var litt uheldig med været før taket kom på. Treverket ble påvirket av vann.
– Det har blitt mye sliping, med tre graderinger på pussepapiret, sier Aasen. Han påpeker at hytten bygges i massivtre, et byggemateriale som benyttes i stadig større grad.
– Det var ikke minst derfor dette var så spennende for oss å gjøre, at lærlingene fikk erfaring på en sånn type jobb. Dette er en fantastisk flott erfaring for oss, her har vi ikke noe tidspress, og lærlingene blir enda mer effektiv neste gang de jobber med et slikt prosjekt.
Et strøk beis
Denne dagen er fire av lærlingene på jobb. Etter vasking og sliping har de nå startet å beise vegger og tak med et strøk.
– Det har vært spesielt moro å få teste nye produkter. Denne beisen er litt tynnere enn vanlig maling, sier Ole Andreas Pedersen (25).
Arkitekten ville ha treverket synlig for å få et litt røft uttrykk, i tillegg til at det gjenspeiler nærheten til naturen, sier arbeidsleder Ruben Halvorsen, og forklarer videre at hytta kun består av elementer. Normalt ville vegger og tak blitt kledd i gips eller panel etter at elementene var ferdigbygde.
– Det er fint å se hvordan treverket forandrer seg fra du starter og vasker til veggen er ferdig behandla. Når du sliper treverket får du frem strukturer, en lysere farge, og en jevn fin, flate før du legger på beis, forklarer Halvorsen og legger til at siden dette ikke er noe man gjør så ofte har det vært både lærerikt og morsomt for lærlingene.
– Det er viktig å unngå at vi får skjolder. Det er den største utfordringen, at det skal bli jevne, fine overflater som ikke er skjoldete. Derfor bruker vi denne pad’en, sier Halvorsen og viser fram EasyPad’en til Jordan.
Soverom og badstue
Stronghytta har siden starten fungert som en turisthytte hvor man blant annet kan stoppe og få seg en kaffe og vaffel når man er ute på tur. I den nye hytta har de også bygd soverom og badstue i annen etasje, slik at en hel skoleklasse kan overnatte her.
– Oppe har vi brukt en annen type farge på soverommene, fargen «drivved», sier Halvorsen, som syntes det har vært et givende prosjekt å være med på.
– Strong hadde planer om å ta dette på dugnad, men det er ganske krevende arbeid. Derfor er det kjempehyggelig å kunne hjelpe til. Det er fint at lærlingene får hjelpe til og kan si at de har bidratt til å pusse opp Stronghytta.
Har lært mye
Astrid Lungård (19) er en av lærlingene som har bidratt på maledugnaden.
– Vi har lært mye rart på dette prosjektet, for eksempel hvordan male med bare ett strøk, og bruke en EasyPad. I tillegg syntes jeg det har vært fint at vi har kunnet være litt mer tålmodig. Det er mye bedre å ta det rolig og få det riktig første gang, sier Lungård, som startet med malerfaget fordi hun alltid har hatt en interesse for design.
– Med maleryrket kan du se hvordan kombinasjonen av maling og underlag fungerer. Den forandringen er veldig morsom, sier hun.
LÆRERIKT: Astrid Lungård (19) har lært mye av å jobbe med dette prosjektet, og syntes det har vært spesielt fint at de har kunnet tatt seg god tid og få ting gjort riktig første gangen. (Foto: Synnøve Prytz Berset)
Imponert
Eckhoff i Drammen Strong er veldig imponert av lærlingene, oppfølgingen de får og samfunnsansvaret Malermester Buer Drammen tar.
– Både ved å ta inn disse ungdommene, men også ved å støtte lokalmiljøet og frivilligheten i idrettslaget. Vi føler en ekstrem takknemlighet. De har vært fantastiske og utvist stor profesjonalitet, ingenting er et problem, sier han.
– Det er et eksempel til etterfølgelse. At de får inn lærlinger, lærer dem opp og ser potensiell ny erfaring knyttet til det å bygge i massivtre, som mange vil komme til å begynne med. Og dette i en tid hvor næringslivet har mer enn nok å bale med.
Å ha fått med seg Malermester Buer Drammen på byggverket viser ikke minst verdien av å bruke profesjonelle fagfolk, poengterer han.
– Det er dumt å bruke mange millioner på et bygg, og så ikke legge inn nødvendige ressurser i finishen. Jeg tør ikke å tenke på hvordan det hadde blitt om de ikke hadde kontaktet oss.
Stort engasjement
Malermester Buer Drammen kontaktet også Jotun og Jordan og fikk sponset beis og spesialverktøy.
– Dette er den enkleste og mest positive kontakten jeg har hatt med håndverkere noensinne, sier Eckhoff, og trekker frem den følelsesmessige verdien Stronghytta har for drammensere.
– Den har vært et samlingspunkt og et turmål for store og små i snart 100 år. Det føles derfor fantastisk å få være med på dette kjempeløftet som bidrar til at dagens og fremtidens generasjoner skal få oppleve Drammensmarka.
– Vi er ekstremt stolte av hytta. Det er reneste folkevandringen forbi byggeprosjektet, vi opplever et kjempeengasjement.