Desto større jobb – jo mere ro får du

-Jeg har av og til blitt spurt om hvordan jeg – som er malermester – kan finne på å si ja til å være totalentreprenør på en jobb av en slik størrelse. Men saken er at desto større jobber du har, jo mer ro får du på deg til å gjøre en skikkelig jobb. Nå har jeg en jobb til ca. 100 millioner kroner.

Publisert

Malermester Thom Hansen i Oslo er ikke som andre malermestere. Selv om det nok finnes eksempler på at en og annen kollega prøver seg på entreprenørskap etter hvert, var han tidlig ute, og har jobbet seg opp fra mindre til større prosjekter. Akkurat nå holder han på med å bygge om et kontorbygg til hotell midt i Oslo sentrum.

Stor jobb

-Hvordan kan du finne på å si ja til noe slikt? En jobb til 100 millioner kroner?

-Vel, nå er det jo ikke slik at jeg plutselig en dag sto i stillaset og tenkte at heretter skal jeg jammen bli entreprenør. Jeg har kommet inn i dette sakte, men sikkert, og sånn sett bygget meg opp fra mindre til større prosjekter, kan du si. Men når det er sagt, er det jo ingen ting som tilsier at andre fag skal gi et bedre grunnlag for å være entreprenør enn malerfaget. Av en eller annen grunn er det likevel ganske få malermestere som ender opp med å bli entreprenører. Selv har jeg i grunnen bare positive erfaringer med det, men det er klart at det krever at du velger dine samarbeidspartnere med omhu.

-Hvorfor blir det mer ro i større prosjekter? Det kan da virke stressende nok innimellom?

-Joda, det er nok å gjøre. Men for å ta den siste jobben jeg har tatt på meg, det kommende hotellet vi sitter i nå, så har jeg vært så heldig å knytte til meg en utrolig dyktig prosjektleder, og gode seriøse underleverandører, og da er mye gjort. I grunnen hadde jeg lagt opp til at jeg måtte være her på bygget daglig, men det har vist seg ikke å være nødvendig. Alle prosjekter er jo forskjellige, så man må innstille seg på de oppgavene man har foran seg, og løse dem.

Rytme

-Du får det til å høres enkelt ut?

-Nja, enkelt? Det handler vel om at når man har hatt noen år på byggeplasser, har man fått tak i byggeplassens rytme, om du vil. Man har et visst innblikk i hva som bør skje nå, om en time og om 3 uker. Dette har i alle fall jeg plukket opp, og som sagt jobbet med en rekke mindre bygg tidligere. Så selv om dette er stort, er det i grunnen bare litt flere bad og litt flere etasjer enn det jeg har vært borti tidligere. Jeg startet firmaet mitt i 1995, og har bygget meg opp litt etter litt. Faktisk har jeg bare hatt ett eneste ansettelsesforhold bak meg, og det var hos malermester K. Nesbak.

Etter en stund fikk jeg en forespørsel om jeg kunne påta meg å koordinere andre faggrupper, og etter det har det i grunn bare ballet på seg. Som sagt er det i grunnen bedre med større prosjekter, fordi man har med profesjonelle aktører å gjøre, og man har rammer som er klare og avklarte. Faktisk synes jeg at slike prosjekter gjør meg selv bedre også, sier han med et smil.

Prosjekt i indre Oslo

-Dermed har du ingen utfordringer når du skal bygge 170 hotellrom midt i Oslo?

-Jo, det er klart vi har! Men ikke fordi prosjektet er stort. Heller fordi det ligger midt i Oslo. Det er jo en kjent sak at vi håndverkere har problemer når vi skal utføre noe i Oslo, og selv om vi heldigvis har muligheten til å parkere i kjelleren her – noe som gjør at jeg har kunnet gi en håndverksbil plass til hver underleverandør, har vi stadig problemer med leveranser til byggeplassen. Man må jo underes hva de tenker, disse parkeringsvaktene som skriver bot mens en bil heiser av palle på palle med gipsplater.

-Kanskje de mener leveransene skal skje per sykkel?

-Hehe, kanskje det. Ikke vet jeg, og det skaper såklart både stress og mistrivsel i hverdagen. For ikke å snakke om at det er dyrt. Dette er en problemstilling som må løses, ellers får jeg mer og mer sans for dem som tar til orde for at man burde nekte å ta på seg jobber i Oslo sentrum. Det er i ferd med å bli for vanskelig, rett og slett.

-Men du utfører ikke alle jobbene selv på dette hotellet?

-Neida, vi har en rekke store og profesjonelle samarbeidspartnere. Stort sett folk jeg kjenner fra før, fordi jeg da vet hva jeg får levert. Likevel hender det jo at vi har en viss innovasjon også, som da vi fant ut at, siden vi skulle kjerneborre i overkant av 1.400 hull, gikk vi til anskaffelse av borre-utstyr, og lærte opp eget personell.

Jeg må jo si at jeg hadde forståelse for karen som hadde boret 736 hull, og spurte pent om annen arbeidsoppgave.

Men for oss som selskap betydde det penger spart på å utføre dette arbeidet selv, og slike innovasjoner er jo både morsomme og spennende å få til. Det handler også om å gi folk trygghet for og muligheten til å bidra med sin egen kreativitet, forklarer han. Helt innledningsvis i prosjektet, da de skulle rive alt innendørs, valgte de å bruke relativt mye tid på sortering av avfall. Da avfallet var sortert og klar for avhenting av Franzefoss, fikk de tildelt en egen bil, som kun hadde som oppgave å hente containere fortløpende etterhvert som de ble fylt opp.

-I en periode på over to uker, ble det i gjennomsnitt fylt opp og hentet 10 stk. 20m3 containere daglig!, før vi begynte oppbyggingen. Dette handlet også om rytme og gjennomtenking før man starter opp, slår Hansen fast.

Eierskap

-Alt handler i grunnen om at folk må kjenne et eierskap til prosjektet. Vi er ikke mer enn 9 ansatte i firmaet, så det sier seg selv at vi må han mange gode hjelpere. I dette tilfellet ble jeg til og med bedt om å finne arkitekt, så her startet vi helt på scratch, sier han. Og legger til at prosjektet har ført til at han, på dette prosjektet, har sentral godkjenning i tiltaksklasse2, mens han i mange år har greid seg med tiltaksklasse 1:

-Dette har altså drevet oss enda litt videre, og jeg kan ikke si annet enn at vi trives med dette. Og til dem som lurer, kan jeg jo informere om at vi også tar på oss mer tradisjonelle malerjobber, samt oppussing av bad etc. Så vi har blitt veldig allsidige av dette, og det gjør tilværelsen mer spennende, sier han mens han tar et ekstra overblikk over et nytt sett med tegninger.

Powered by Labrador CMS