Selvsagt kan malermesterne være entreprenører!

-Jeg har tenkt på det lenge, og nå har jeg også testet det ut i praksis. Vi har akkurat gjennomført et nybyggprosjekt med 10 leiligheter på Fetsund som kom ut meget bra, og det neste vi skal i gang med, er et noe større utviklingsprosjekt – fra råtomt til ferdige leiligheter i Ekebergdalen i Enebakk.

Publisert

Malermester Jens Erik Solberg på Fetsund er ikke den som slår på stortromma i utrengsmål. Han jobber på i det stille, selv om han er talefør nok til å sitte i diverse råd og utvalg for sitt kjære Senterparti. Der er han svært så aktiv, og mener mye om mangt. Men når det gjelder firmadriften, er han langt mer stillferdig. I alle fall når det gjelder media, sier han med et litt gutteaktig smil.

Entreprenører

-Nå har vi jobbet steinhardt i 15 år med tradisjonell malermesterfokus. Og jeg har tenkt lenge på at det måtte gå an å styre hele greia selv, i stedet for å være det faget som alltid er «sist på ballen». Jeg dro i gang litt sakte, men når jeg fikk med meg tømrermester Olav Løvli tok det skikkelig av. Han har drevet for seg selv tidligere, og selv om hans firma dessverre gikk overende, har han så klart høstet massevis av erfaringer som er utrolig bra å ha med seg. Så han er min høyre hånd, kan du si. Firmaet var nå uansett blitt såpass stort at det var følbart at jeg trengte noen ved min side. Du kan godt si at firmaet var blitt større enn meg, sier han litt ettertenksomt.

-Hvor store er dere blitt?

-Vi er 10 ansatte, men det er et par deltidsstillinger, så vi er 9 årsverk. Vi har jobbet knallhardt i 15 år, og NÅ tar vi skrittet videre. Det som blir nytt i forhold til tradisjonell virksomhet innenfor malerbransjen, er dette med å være totalentreprenør. Og så har vi delt opp virksomheten litt. Vi har eiendomsutvikling i ett eget selskap, som heter Solberg Eiendom & Invest AS, som fungerer som et holdingselskap, og driften er i Akershus Byggentreprenør AS. Så er det et 3. selskap, Akershus Eiendom og Invest, der vi har en investor som er med på 49%. De legger seg ikke opp i den daglige driften, men har styreleder der, og siden de driver innenfor eiendomsutvikling selv, har de mange gode råd å komme med uansett, forklarer han.

Ledelsen

-Men det er deg som er sjefen?

-Ja, det er meg som er daglig leder, og som har det siste ordet. Men jeg er opptatt av å bruke ressursene til alle rundt meg, og når jeg for eksempel er så heldig å ha fått med meg en tømrermester, ville det jo vært rimelig dumt å ikke trekke veksler på det. Som sagt trengte jeg en «høyre hånd», og jeg er superfornøyd med den ordningen vi har funnet fram til, slår Solberg fast. Han synes det er blitt mer gøy å drive selskapet, selv om han fortsatt prøver å være en del ute å jobbe. Og det krever sin mann, for det er mye papirarbeide og annen administrasjonen som står på hans gjøremålsliste uken igjennom. Nå er han inne i en opplæringsfase, der han skal få andre til å gjøre en del av bilagshåndtering, regnskap og noe annet. Men slikt tar tid, som igjen går ut over annet i en periode. Likevel VET han at det blir bedre etterhvert, så det ser han lyst på.

-Hvor mye tid går med til administrasjon i deres selskap tror du?

-Tja, det blir nok rundt 2 årsverk, tenker jeg. Det er mye som skal på plass, når man skal drive seriøst i dag. Nettopp derfor er det jo dobbelt trist med alle disse som kjøper tjenester fra useriøse selskap, og ikke minst at disse får fortsette å drive. Men som totalentreprenør og eiendomsutvikler blir det jo litt annerledes: I stedet for bare å jage maleroppdrag i et stadig mer presset marked, kan vi få bedre kontroll med hele prosjektet, og det ser jeg på som veldig positivt. I grunnen er det litt rart at ikke flere malermestere tar sjansen på å gjøre noe lignende, filosoferer han. Men samtidig har han også forståelse for det, for det er en sjanse å ta:

Bankutfordringer

-Det er jo utfordrende i forhold til banken, for eksempel: Siden vi hadde null historie med slike prosjekter, og ville satse friskt, ble det ikke helt lett å få tilgang på den kapitalen vi trengte i det boligprosjektet som startet det hele. Det ble også ganske dårlige rentebetingelser. Men når vi nå viste gode resultater på dette prosjektet, ble det enklere å gå et skritt videre til vårt neste og noe større prosjekt. Når det er i havn, regner vi med at banken har fått se hvor gode vi er på det vi gjør, og at de derfor stiller seg enda mer velvillig. Man må jo ha forståelse for at vi var nye, og at de var litt skeptiske. Men vi er små og kjappe i markedet, og vi kan bidra med svært forskjellige løsninger for en stor bredde av byggeprosjekter. Så det at vi nå er blitt både eiendomsutviklere og totalentreprenører, betyr overhode ikke at malermestervirksomheten blir mindre. Snarere tvert imot. Hovedleverandører av materiell til oss er Mal Proff og Stangeskovene, og vi er godt fornøyd med begge deler, sier han.

-Hva er blitt bedre synes du?

-Når man kun utfører malerjobber, kommer man sist i byggeprosessen, har størst krav til det ferdige resultatet kombinert med alt for dårlig betaling. Det er en lite heldig kombinasjon, sier han med ettertrykk. På et byggeprosjekt til 5 millioner er malingen kanskje 150.000. Det sier seg selv at om man selv tar hele jobben, har man helt andre muligheter. Jobbmengden blir jo langt større, men om man ser på totalen i dette – hvor mye man må jobbe for å ha den inntjeningen man har som totalentreprenør, er i alle fall ikke vi i tvil, smiler han fornøyd.

Erfaring

-Hvor lenge har dere jobbet med oppdrag som går ut over malerjobben?

-Faktisk var vi ganske tidlige ute, og startet allerede i 2006 med å rehabilitere en 5-mannsbolig. Den kjøpte vi, så der har vi drevet med utleie siden: Og det har vært svært vellykket: Faktisk har vi hatt fullt utleid hele tiden! Det har vært plattformen for videre satsing, og i dag har faktisk eiendomsselskapet inntekter på rundt millionen fra denne virksomheten sammen med annen utleie vi er involvert i. Utleiemarkedet er godt her på Fetsund, slår han fast. Det siste prosjektet selskapet har hatt til nå, var det såkalte Elvestrand-tunet, som ble solgt på nyåret: Det var et prosjekt på 32,5 millioner kroner, som ble solgt med det han kaller en «grei» fortjeneste. Nå er karene i full gang med utvikling av et nytt prosjekt på hele 27 leiligheter, «Ekebergdalen Terrasse», og der er det allerede meldt interesse fra flere fremtidige kjøpere, så det blir neppe noe problem å få solgt dem, sier han til slutt.

Powered by Labrador CMS