Overflaten kan redde pasienter?
Resistente bakterier, altså bakterier som er motstansdyktige mot antibiotika, er et mareritt som rir helsearbeidere over hele verden. Men nå kan det hende at det er overflateteknikken som kommer til å løse problemet.
I alle fall om forskerteamet som nå har vært i sving, får rett i sine antagelser. Et nettverk av europeiske forskere har nemlig begynt å undersøke potensialet til såkalt antimikropisk coating for å forebygge spredningen av resistente bakterier på sykehus. Dette får vi vite i en pressemelding fra Pixabay.com/CCO. Der heter det videre at AmiCI konsortiet, The Anti-Microbical Coating Innovations consortium, studerer utviklingen, reguleringen og «real life» bruk av coatingen. Denne type coating kan brukes på tekstiler som sengetøy og sykehusklær, og på harde overflater som vegger, golv, senger og bord.
Coating med stort potensiale
-Det trengs nye tilnærmingsmåter for å beskytte sykehus- pasienter og personale. Antimikropisk coating har stort potensiale. Overflaten er belagt med aktive ingredienser som fører til reduksjon og sågar eliminerer mikroorganismene som kommer i kontakt med dem, sier professor Colum Dunne fra University of Limerick (UL).
4 millioner
Sykehus-assosierte infeksjoner, inkludert resistente bakterier, berører årlig 4 millioner EU borgere. Mer enn 60 universiteter, forskningsinstitusjoner og firma fra 26 europeiske land, deltar i nettverket. Det er første gang at dette temaet håndteres i en så stor skala.
Kobber og sølv - lovende grunnstoffer
Medlemmer av AMiCI konsortiet er organisert i 5 grupper som fokuserer på forskjellige områder som relaterer seg til antimikropiske materialer. De vil undersøke design og fabrikasjon av antimikropiske materialer, risikovurdering, administrativ håndtering og rengjøring.
-Noen stoffer som kobber og sølv viser seg motstandsdyktige mot antimikropiske bakterier, og det er en lovende, helt ny teknologi for bruk i coatings. I dette nettverket vil vi evaluere resultatet av å introdusere disse i sykehusmiljø, og potensialet for regulering og bruk, og mulig utvikling av motstandsdyktighet, legger professor Dunne til.