
Falske malere arbeider for utenlandsk etterretning
ØKERN: Utenlandsk etterretning bruker kriminelle i byggebransjen til å gjøre jobben for seg. – Gjengkriminalitet krysser grenser, advarer Jonas Gahr Støre.
Til tross for at verden er ustabil og den utenrikspolitiske situasjonen spent, tok statsministeren seg tid til å besøke årskonferansen i Fair Play Bygg Oslo og omegn. Eller nettopp derfor. Det er nemlig en sammenheng, slår Støre fast:
– Vi har en mer krevende sikkerhetspolitisk situasjon. PST og etterretningstjenesten advarer mot at fremmede stater kan bruke kriminelle nettverk for å legge til rette for seg. De kjøper tjenester fra kriminelle nettverk.

Det blir etablert seriøse bedrifter på utsiden, fasaden ser lovlig ut, men arbeidsfolk utnyttes og gevinster hentes ut
Jonas Gahr Støre
Russland og Iran
Når e-tjenesten går gjennom sikkerhetssituasjonen, er det i kapitlet om Russland at de arbeidskriminelle kommer inn:
– Utvisningen av russisk etterretningspersonell fra europeiske land gjør at Russland i økende grad utfører fordekte operasjoner i Europa via stedfortredere, såkalte proxyer. Slike stedfortredere utfører påvirkningsoperasjoner, politisk undergraving, sabotasje og informasjonsinnhenting på vegne av russiske statlige aktører, fastslås det.
PST, på sin side, trekker frem Iran som et regime som kan bruke kriminelle og andre som selger tjenestene sine, til å gjennomføre vold og terror.
På byggeplassene
Samtidig som etterretningstjenesten trekker frem brann og hærverk som eksempler på hva disse betalte stedfortrederne har gjort, setter altså statsministeren dem i sammenheng med de arbeidskriminelle, de som ikke minst har kommet inn på byggeplassene under dekke av å være malere.
– Arbeidet mot arbeidskriminalitet er veldig viktig for regjeringen og for meg. Vi ser kriminelle som nå oppretter foretak. Det blir etablert seriøse bedrifter på utsiden, fasaden ser lovlig ut, men arbeidsfolk utnyttes og gevinster hentes ut, sier Støre.
Nye tiltak
Han takker Fair Play Bygg for å se mønstre som myndighetene ikke ser og for å avdekke kriminalitet før de statlige etatene oppdager den.
– Det har vært grenser for hva de forskjellige etatene kan bytte av informasjon. Med veldig god begrunnelse, fordi informasjonen ikke skal misbrukes. Men multikriminalitet krever samarbeid mellom myndighetene, sier han og peker på akrimsentrene som tiltak som har fungert.
– Vi ønsker å gi Arbeidstilsynet enda sterkere virkemidler for å håndtere useriøse aktører. Vi jobber med regelverksendringer som kan klargjøre politiets adgang til å dele informasjon med bankene. Og vi strammer inn praksisen når det gjelder virksomheters mulighet til å korrigere et årsregnskap, nevner Støre som eksempler.
– Og vi vil endre loven for å stoppe en veldig spesiell utnyttelse av arbeidstagere. Utlendinger som kommer hit og tror de undertegner en ansettelseskontrakt, men i virkeligheten starter et eget firma, sier Jonas Gahr Støre.

Enkeltmennesker tråkkes på, det offentlige snytes og seriøse bedrifter går dukken.
Gerd-Liv Valla
Bedrifter går dukken
Gerd-Liv Valla er styreleder i Fair Play Bygg-avdelingen i Oslo. Den tidligere LO-lederen innrømmer at hun ikke visste hvor stort omfanget var og hvor alvorlig kriminaliteten var i arbeidslivet.
– Enkeltmennesker tråkkes på, det offentlige snytes og seriøse bedrifter går dukken. Men denne kriminaliteten er også vanskelig. Byggebransjen brukes til å hvitvaske midler fra annen kriminell virksomhet. Kriminelle nettverk er i oppmarsj i alle nordiske land. Der det er mye penger i spill, er også voldskapitalen stor, og viljen til å rydde opp med vold er stor, sier Gerd-Liv Valla.