BNL utfordrer alle kommunene i landet til å delta aktivt i kampen mot svart arbeid. Ta kontakt med alle som søker om byggetillatelse eller som kjøper bolig og gi informasjon om hvordan man velger hvitt, oppfordrer organisasjonen.
Flere titalls tusen byggetillatelser og over 80.000 boligsalg hvert år. Mange av dem som kjøper brukt bolig, velger også å pusse opp, uten at det er nødvendigvis er søknadspliktig.
– Forbrukerne mottar lite informasjon om hvordan de skal velge hvitt og hva de må passe på når man bruker håndverker. Kommunene må bli mer aktive som en viktig bidragsyter i kampen mot svart arbeid. BNL inviterer derfor til et bredt samarbeid mellom blant andre KS, Skatteetaten, politiet og Arbeidstilsynet om å utarbeide et velegnet informasjonsmateriale til forbrukerne, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.
Han oppfordrer til å hente inspirasjon fra Trondheim, der kommunen, Skatteetaten og Arbeidstilsynet samarbeider med ambisjon om å kontakte alle som sender inn en byggesøknad eller kjøper en bolig i løpet av et år.
– Vi vet at svart arbeid er en av de største truslene mot av velferdsstaten, og dermed også kommunenes egen økonomi. Kommunene bør derfor ha en sterk interesse i at det er seriøse, kvalifiserte håndverkere som jobber hvitt i deres egen kommune, sier Sandnes.
Han mener at både telefon og epost må tas i bruk for å nå forbruker direkte.
Selv om BNL nå vil ha kommunene med i kampen mot svart arbeid, er Sandnes tydelig på at informasjon er ikke nok alene.
– Det er behov for et bredt sett av tiltak for å få bukt med svart arbeid. Vi trenger en kraftig økning av kontroll i privatmarkedet. Det bør også opprettes sentre mot arbeidslivskriminalitet i hele landet. I tillegg må regjeringen blant annet få på plass helheten i ny sentral godkjenningsordning, sier han.
BNL mener også at skattefradrag for ENØK-tiltak i husholdningene bør utvides til å gjelde flere håndverkertjenester, og ikke minst må det offentlige etterspørre bedrifter med fagarbeidere og lærlinger.